AB InBev klokkenluider in Duits bierkartel

21/08/13 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Bron: Trends

AB InBev heeft als eerste een bierkartel gemeld aan de Duitse mededingingsoverheid. Daardoor is de kans groot dat de Belgische-Braziliaanse bierbrouwer aan een boete ontsnapt.

AB InBev klokkenluider in Duits bierkartel

© reuters

Het bedrijf legde ook geen voorziening aan voor een eventuele boete. AB InBev speelde al klokkenluider bij een kartelonderzoek in Nederland. Het ontsnapte daar in 2007 aan een boete van 84 miljoen euro.

In zijn jaarverslag van 2011 meldde AB InBev voor het eerst het onderzoek van de Duitse mededingingsoverheden. Dat was wellicht geen toeval, want begin september 2011 stapte AB InBev zelf naar de mededingingsoverheden. Die waren in augustus een onderzoek gestart.

Het Duitse onderzoek naar kartelafspraken gaat over de 'Fernsehbieren', dat zijn bieren die in het hele land worden verdeeld en nationale bekendheid genieten via tv-reclame. 11 brouwerijen van 24 bieren en de brouwersbond van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn erbij betrokken. In Düsseldorf zouden de brouwers afspraken gemaakt hebben met onder meer Bitburger, Carlsberg, marktleider Oetker (via de Radeberger-groep), Veltins en Warsteiner.

Volgens het Duitse weekblad Focus van deze week zou een topman van Veltins in januari verklaard hebben dat de kartelafspraken tot 20 jaar teruggaan. Het is niet duidelijk of alle elf brouwerijen er toen al bij betrokken waren.

AB InBev is actief in Duitsland sinds de zomer van 2001. Eerst nam het Diebels over, een regionaal merk uit Issum in Noordrijn-Westfalen. In datzelfde jaar volgde de overname van Beck's voor 1,79 miljard euro. Met dat internationale merk uit Bremen is het de nummer twee in Duitsland.

De Duitse mededingingsoverheden willen geen commentaar kwijt aan Trends. Half juni deelden ze mee dat ze het onderzoek dit jaar nog kunnen afsluiten.

Lees meer over:

Onze partners