AB InBev investeert 20 miljoen euro in nieuwe warmtecentrale

04/07/11 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Bron: Trends

De Belgisch-Braziliaanse brouwerij AB InBev heeft 20 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe warmtekrachtkoppelingcentrale voor de brouwerij van Stella Artois in Leuven.

AB InBev investeert 20 miljoen euro in nieuwe warmtecentrale

© belga

De nieuwe warmtecentrale, die in de schaduw van de rode Stella Artois-toren aan de Aarschotsesteenweg ligt, werd maandag officieel ingewijd door Jo Van Biesbroeck (president West-Europa van AB Inbev) en Leuvens burgemeester Louis Tobback (Sp.a).

"De bestaande thermische centrale was na meer dan veertig jaar aan vervanging toe. De technologie was niet meer up to date op vlak van flexibiliteit, efficiëntie en ecologie", zegt projectmanager Olivier Declercq van AB Inbev.

De thermische centrale speelt een sleutelrol in het brouwproces, want om te brouwen is er zowel warmte (kook- en verwarmingsprocessen) als elektriciteit (voeden van toestellen, motoren en pompen) nodig.

Volgens Declercq is de nieuwe centrale veel milieuvriendelijker dan zijn voorganger. Behalve minder CO2-uitstoot (-5000 ton/jaar) en een lager energieverbruik (-5 tot 10 procent) zou ook het waterverbruik met acht volle Olympische zwembaden per jaar teruggebracht kunnen worden.

Volgens de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) is de investering in de nieuwe warmtecentrale een heel belangrijk signaal voor de toekomst van de brouwerij in de stad. In Leuven wordt al enkele jaren ernstig rekening gehouden met het doemscenario dat de brouwerijgigant volledig uit de bierstad zou vertrekken of zijn aanwezigheid fors zou afbouwen.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners