AB InBev-families kopen weer aandelen bij

AB InBev-aandeelhoudersvergadering © belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Belgische en Braziliaanse controlerende families boven AB InBev kopen al enige tijd opnieuw aandelen van de brouwerij. De voorbije vijf jaar is hun belang met ruim een dozijn miljoen aandelen gestegen.

Ruim 12,4 miljoen aandelen kochten de Belgische en Braziliaanse familiale aandeelhouders de voorbije vijf jaar van de wereldmarktleider. Daarmee geven ze een signaal dat ze geloven in het bedrijf. Het aandeel had het nochtans niet onder de markt de voorbije jaren. In 2015 steeg de koers nog naar meer dan 124 euro. Vandaag bengelt die rond 73 euro.

In de vijf jaar na 2008 hadden de families weliswaar aandelen verkocht. Dat voedde allerlei speculaties, maar de reden was vrij eenvoudig. Voor de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch in het najaar van 2008 was een kapitaalverhoging noodzakelijk. De families betaalden 4 miljard van de overnameprijs van 6,37 miljard euro. Daarvoor hadden ze leningen aangegaan. Die werden de jaren erna afbetaald, onder meer met de opbrengst van de verkoop van aandelen. In 2014 waren de leningen afbetaald.

Huwelijk tot in 2034

Vanaf 2015 konden weer aandelen gekocht worden. De Belgische familiale aandeelhouders bijvoorbeeld zetten het licht op groen, vanaf april 2015, voor de aankoop van 11 miljoen aandelen in de daaropvolgende vijf jaar.

Ondanks het stijgend aantal aandelen, zakt het belang in de wereldbrouwer. Dat komt omdat in de herfst van 2016 het nummer twee van de wereld, SABMiller, werd overgenomen. Daarvoor werden onder meer 326 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Die gingen naar de voormalige eigenaars van SABMiller.

Maar de Belgische en Braziliaanse families willen nog heel lang de controle bewaren over de brouwer. Hun samenwerkingsakkoord loopt nog tot in 2034. Acht van de vijftien bestuurders in de raad van bestuur zijn telgen van de families. De Belgische families hebben samen ruim 466 miljoen aandelen, of een belang van 23,1 procent.

AB InBev-families kopen weer aandelen bij
© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content