AB InBev bouwt geen nieuwe brouwerij in München

© belga

AB InBev doekt zijn project voor een nieuwe reuzenbrouwerij in München op. De huidige brouwerij in het stadscentrum blijft actief.

De Oktoberfeste waren alweer een knaller dit jaar. Het grootste bierfeest ter wereld lokte zes miljoen bezoekers. De pretzoekers staken bovendien dit jaar een tandje bij. In een gewoon jaar gieten de bezoekers zes miljoen liter bier in de kelen. Dit jaar werd bijna de kaap van de zeven miljoen liter overschreden.

De echte kater volgde op 5 oktober, een dag na de sluiting van de bierfeesten. Chris Cools, de algemeen directeur van de Duitse activiteiten van AB InBev, liet toen in de lokale media optekenen dat de bierreus geen nieuwe brouwerij in München neerzet.

Dat gloednieuwe pronkstuk nam de voorbije jaren ook in België al mythische proporties aan. De vakbonden vreesden voor een verhuis van hun bierproductie. Een wellicht onterechte vrees, want Jupille en Leuven draaien op bijna volle toeren. Maar de nieuwe brouwerij in München was ook om een andere reden merkwaardig. Het zou de eerste nieuwe fabriek worden voor AB InBev in West-Europa, sinds de bouw van de twee Belgische aan het begin van de jaren negentig. De brouwerij was gepland op een lap grond van vijftien hectare in de deelgemeente Langwied. Dat is nog net binnen de stadsgrenzen van München. Een belangrijk detail, want enkel wie binnen de stadsgrenzen brouwt, mag bier schenken op de Oktoberfeste.

Focus op drie merken

De brouwerijplannen behoorden tot een deal uit het najaar van 2003. Interbrew kocht in dat jaar de Münchense brouwer Spaten-Franziskaner-Löwenbräu. Die heeft een brouwerij in het stadscentrum met een capaciteit van 3 miljoen hectoliter. De verkopende eigenaar was Sedlmayer Grund- und Immobilien. Interbrew bleef voor het gebruik van de brouwerij een jaarlijkse huur van circa 1,2 miljoen euro betalen aan de vastgoedvennootschap. Maar Sedlmayer hield, als eigenaar, ook de lap grond in Langwied warm voor de nieuwbouw. Het stadsbestuur van München zette de voorbije zomer, na jarenlang onderzoek, eindelijk het licht op groen voor de nieuwbouw. Maar nu voert Anheuser-Busch InBev de plannen af. De brouwer blijft in het stadscentrum, via een pachtovereenkomst tot 2033. Directeur Chris Cools zegt dat de brouwer graag in het hart van de stad blijft. De brouwcapaciteit daar zou ook moeten volstaan voor de middellange termijn.

Maar er is meer aan de hand. De Belgisch-Braziliaanse combinatie denkt ook na over een verkoop van de brouwerij in Hannover, Gilde Brauerei. Die werd in december 2002 aan de haak geslagen. De Duitse biermarkt krimpt structureel. Het voorbije decennium met ruim een tiende. Ook AB InBev, met een biervolume van circa negen miljoen hectoliter het nummer twee in Duitsland na Radeberger Gruppe, daalt mee. De onderneming herschikt daarbij naarstig haar merkenportefeuille. De focus ligt op drie kernmerken: de pilsbieren Beck’s en Hasseröder, en het tarwebier Franziskaner. Daarnaast is er nog plaats voor regionale bieren.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content