'Aanwervingsstop overheid wordt opgeheven'

17/04/15 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:23

De federale regering wil volgende week op de ministerraad de vorig jaar ingevoerde aanwervingsstop in overheidsdiensten opheffen. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Begroting Hervé Jamar (MR) bevestigd.

'Aanwervingsstop overheid wordt opgeheven'

Minister van Begroting, Hervé Jamar © Belga

Dat schrijft De Tijd.

De regering-Di Rupo had in september vorig jaar in lopende zaken beslist alle aanwervingen te blokkeren. Ze wilde op die manier vermijden dat de begroting zou ontsporen. Door die maatregelen kunnen de federale administraties in principe geen aanwervingen meer doen. Daardoor zagen tal van administraties personeel vertrekken dat niet vervangen kon worden. Ook topbenoemingen konden vaak niet doorgaan. Zo wacht de federale overheidsdienst Financiën vol ongeduld op een reeks managers.

'4 procent besparen'

Door het opheffen van de aanwervingsstop kan Financiën weer mensen benoemen. Het maakt het ook mogelijk voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om nieuwe aanwervingen te doen. Ze hebben daarvoor extra geld gekregen bij de recente begrotingscontrole.

Het worden wel uitzonderlijke aanwervingen want: "De geplande besparing van 4 procent op personeel blijft behouden", vernam De Tijd op het kabinet van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners