Aantal vrouwelijke ondernemers stagneert

Het aantal vrouwelijke ondernemers in ons land stagneert terwijl het aantal vrouwelijke werknemers wel is toegenomen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat cijfers bij de overheid opvroeg over het aantal vrouwelijke ondernemers, vraagt bijsturingen in het sociaal statuut voor zelfstandigen, zodat meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap.

Eind vorig jaar waren er ruim 335.000 vrouwelijke ondernemers actief in ons land, goed voor een aandeel van 33,9 procent op het totaal aantal ondernemers. Bij de werknemers uit de privésector en de overheid nam het aandeel van de vrouwen over diezelfde periode veel forser toe, meer bepaald van 45 naar 47,2 procent. Steeds meer vrouwelijke werknemers werken wel deeltijds. Intussen is dat nagenoeg de helft.

‘Verwende’ statuut van vrouwelijke werknemers

Dat vrouwen beduidend liever kiezen voor het werknemersstatuut, heeft volgens de ondernemersorganisatie voor een groot stuk te maken met het “verwende” statuut van de vrouwelijke werknemers: uitgebreid ouderschapsverlof, mogelijkheid tot tijdskrediet, quasi dubbel zwangerschapsverlof en doorbetaling tijdens de eerste maand arbeidsongeschiktheid.

“Dat zijn voordelen waarvan vrouwelijke zelfstandigen enkel kunnen dromen en bovendien zorgen ze ervoor dat het ondernemerschap op die manier minder aantrekkelijk wordt voor vrouwen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ vraagt bijsturing sociaal statuut

Het NSZ pleit voor een aantal grondige bijsturingen in het sociaal statuut van de zelfstandigen. De organisatie vraagt een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de eerste dag ziekte, de mogelijkheid voor een zwangere onderneemster om zich te laten vervangen, de vrijstelling van sociale bijdragen tijdens het moedersschapverlof en het fiscaal stimuleren van huishoudhulp. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content