72 procent bedienden en kaderleden wil zelf betalen voor opleiding

14/09/11 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Bron: Trends

Bijna drie kwart van de bedienden en kaderleden is bereid geld op tafel te leggen om een opleiding binnen het kader van de loopbaan te volgen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Learning Indicator van opleidingsspecialist Kluwer.

72 procent bedienden en kaderleden wil zelf betalen voor opleiding

© belga

Kluwer polste bij 1.669 werknemers (geen arbeiders), 787 leidinggevenden en 1.348 HR- en opleidingsverantwoordelijken naar leren in bedrijven.

Uit de resultaten blijkt dat in de voorbije twaalf maanden 85 procent van de respondenten een opleiding volgde, wat een stijging van 9 procent is tegenover 2010.

Financieel zijn de respondenten persoonlijk bereid een inspanning te leveren, blijkt. Als het bedrijf niet voor een opleiding betaalt, is 72 procent van de respondenten namelijk bereid dat zelf te doen. 57 procent wil tot 250 euro investeren, 15 procent wil zelfs een groter bedrag uitgeven.

Volgens 42 procent van de respondenten is er in hun bedrijf echter geen sprake van een strategisch opleidingsbeleid dat afgestemd is op de bedrijfsstrategie. Dat is een stijging van 6 procent tegenover 2010. Ook de tevredenheid over het opleidingsaanbod blijkt matig.

Kluwer meldt nog dat de respondenten niet per se de opleidingen volgden die ze wilden. "Bij de opleidingen die ze zouden willen volgen, ligt de nadruk meer op generieke vaardigheden en minder op functietechnische kennis zoals IT, juridische, technische of financiële opleidingen", meldt Kluwer.

"Bovendien blijken werknemers functietechnische kennis vaak op een andere manier te verwerven: niet alleen raadplegen ze het vaakst collega's om kennis te vergaren, ze leren ook het meest van hun collega's," luidt het. (belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners