7,7 miljard rommelobligaties naar restbank van Dexia

05/10/11 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Bron: Trends

De bad bank van Dexia is volgens minister Reynders geen slechte maar een 'restbank'. Toch telt de huidige Legacy-afdeling van Dexia voor 7,7 miljard euro obligaties die geen rating of de rating van junk ('rommel') hebben.

7,7 miljard rommelobligaties naar restbank van Dexia

© belga

Premier Leterme verklaarde deze morgen op de radio dat de bad bank die voor Dexia in oprichting is veel waarde zal bevatten. Ook minister van financiën Reynders zei deze middag dat de aandeelhouders van Dexia niet met rommelkredieten opgezadeld worden. De bad bank zal de huidige Legacy-afdeling van Dexia omvatten, en die bestaat grotendeels uit een obligatieportefeuille in afbouw ter waarde van 95 miljard euro.

Uit informatie van Dexia blijkt dat die portefeuille eind juni 2011 voor 18,8 miljard euro uit obligaties met een AAA-rating bestond, 29,2 miljard is van AA- en 22 miljard van A-kwaliteit. Daarmee is 70 miljard euro van goede tot uitstekende kwaliteit. Op 17,6 miljard van de obligaties kleeft een BBB-rating, wat staat voor een aanvaardbare kwaliteit.

7,7 miljard euro tenslotte (of 8 procent van de totale portefeuille) wordt omschreven als 'non-investment grade', wat betekent dat de obligaties ofwel geen rating ofwel het statuut van rommel hebben (BB of minder). Dat betekent niet dat het probleemkredieten zijn (met een betalingsachterstand), maar wel dat ze in ratingtermen als rommelobligaties omschreven worden (terugbetaling van de schulden is speculatief). De hoofdmoot van Dexia's rommelkredieten bestaat uit obligaties van landen en openbare besturen.

De obligatieportefeuille van 95 miljard euro wordt momenteel voor 32 miljard afgedekt door staatsgaranties. Als de Franse en Belgische overheid zich voor de hele bad bank garant willen stellen, is er behoefte aan naar schatting 50 miljard bijkomende waarborgen, aldus analist Dirk Peeters van KBC Securities.

Patrick Claerhout

Lees meer over:

Onze partners