60 banen op de tocht bij Hasseltse meubelfabriek

© .

Bij Recor in Hasselt, waar meubilair wordt gemaakt, wil de directie 60 van de 254 banen schrappen. Dat werd dinsdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

De vakbonden zijn niet echt verrast aangezien er al geruime tijd veel economische werkloosheid was in het bedrijf.

Het is doordat de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) aandrong op een structurele oplossing voor die economische werkloosheid, dat het collectief ontslag nu wordt aangekondigd.

De intentie tot collectief ontslag, zoals voorgeschreven in de Wet Renault, omvat 60 werknemers, onder wie 50 arbeiders en 10 bedienden.

De malaise in de traditionele meubelindustrie is de voornaamste oorzaak van de afslanking. Het bedrijf heeft bovendien fors geïnvesteerd in automatisering, waardoor er minder mensen nodig zijn.

De vakbonden willen nu een constructieve dialoog met de directie om na de diverse procedures uit te komen bij een goed sociaal plan.

‘Sector van Belgische woonmeubelen krijgt zwaarste klappen’

Volgens sectorfederatie Fedustria is de aangekondigde ontslagronde bij Recor niet te verwonderen, rekening houdend met de concurrentie van ketens zoals Ikea en fabrikanten uit de lagelondenlanden. “De Belgische meubelfabrikanten kampen al jaren met een dalende omzet”, zegt adjunct directeur-generaal Filip De Jaeger. “Vooral de sector van de woonmeubelen krijgt zware klappen. Jonge gezinnen kopen geen duurzame eet-, zit- en slaapkamer meer als ze trouwen. De concurrentie vanuit het buitenland is bovendien ongemeen hard.”

Fedustria wijst in dat verband op de hoge loonkosten die wegen op de competitiviteit, ‘waardoor vele bedrijven het hier niet meer redden’.

RVA

De Jaeger is evenmin verrast door de rol die de RVA speelt bij de herstructurering van Recor. “Waar tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen een goede overbrugging kan zijn om een dip in de conjunctuur op te vangen, wordt de maatregel momenteel anders bekeken”, oordeelt de adjunct directeur-generaal. “Is het door besparingsmaatregelen of niet, maar de RVA volgt veel strenger op of tijdelijke werkloosheid naar structurele werkloosheid neigt. Als ze die indruk hebben, wordt opgelegd om maatregelen te nemen. In die zin worden de bedrijven gedwongen om tot ontslagen over te gaan. En dat is heel jammer, want als de onderneming straks toch meer mensen nodig heeft, hebben de ervaren, gespecialiseerde werknemers al lang een andere job gevonden. We blijven dus bij de politici aandringen om de flexibiliteit van die tijdelijke werkloosheid te handhaven”, verduidelijkt De Jaeger.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content