3Win werkt aan kapitaalronde van 5 miljoen euro

Het Antwerpse technologiebedrijf 3Win, dat een hersenpacemaker heeft ontwikkeld, gaat 5 miljoen euro extra kapitaal ophalen.

De hersenpacemaker van 3Win is het geesteskind van Stefaan Peeters, een pionier in het ontwikkelen van zogenaamde cochleaire (hoor)implantaten. Die zetten geluid om in elektrische impulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Doven kunnen daardoor opnieuw klanken waarnemen. Peeters lanceerde 3Win in 2004, samen met de Nederlander Nick van Ruiten en de chirurg Andrzej Zarowski. Peeters nam toen ook de jonge Hartmut Spitaels aan boord, die bijna een jaar geleden algemeen directeur van 3Win werd.

3Win heeft sinds zijn oprichting een lange weg afgelegd. Het in Niel gevestigde bedrijf is danig afgeweken van de oorspronkelijke focus op hoorimplantaten en heeft een veelzijdige neurostimulator ontwikkeld, een chip die elektrische impulsen naar zenuwvezels genereert. s”Die chip is geschikt voor neurostimulatie in het algemeen, of dat nu is voor het oor of voor het ruggenmerg, incontinentie of erectieproblemen”, legt Spitaels uit. “Maar je kan niet alles tegelijk doen, en de markt voor diepe hersenstimulatie is veruit de meest interessante. De drempel is bovendien laag omdat een concurrent al twintig jaar het benenwerk gedaan heeft, waarvoor dank.” 3Win kan profiteren van het pionierswerk van de Amerikaanse medischetechnologiegigant Medtronic, die 95 procent van de Europese markt voor zulke implantaten heeft. “Die heren hebben al overal bij de terugbetalinginstanties gelobbyd en de prijszetting geregeld”, aldus Spitaels.

Sinds de oprichting werd zowat 13 miljoen euro geïnvesteerd in 3Win. Na de zaaikapitaalronde met steun van de zogenaamde friends, family and fools, kwam ook de overheid over de brug. 3Win kon rekenen op steun van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en haar risicokapitaalfonds Vinnof, maar vooral ook van het IWT dat 2,3 miljoen euro ter beschikking stelde. Twee jaar geleden gaf 3Win een converteerbare obligatielening van 2,5 miljoen euro uit.

Nu wenkt een nieuwe kapitaalronde van zowat 5 miljoen euro. Noodgedwongen, want het bedrijf duikt nu ieder jaar voor ruim 1,8 miljoen euro in het rood. “Nog één kapitaalronde, en dan hebben we een bedrijf dat in 2014 uit de rode cijfers komt en degelijke omzet genereert op slechts één productlijn. Met die 5 miljoen worden we een duurzaam bedrijf, en dan is the sky the limit”, zegt Spitaels, die de kapitaalronde binnen hooguit een half jaar afgerond wil hebben. Deze keer mikt hij volop op het klassieke durfkapitaal. (Be.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content