15 banen op de tocht bij SABAM

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De auteursrechtenbeheerder Sabam besteedt zijn documentatie uit aan specialist ICE. Er verdwijnen 23 banen. Acht personeelsleden gaan met brugpensioen. Voor 15 zoekt Sabam nog een oplossing.

Auteursverenigingen in Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden besteden hun documentatie van muziekwerken uit aan ICE om geld te besparen. Sabam volgt nu hun voorbeeld. Daardoor zijn er op de documentatiedienst vanaf 1 januari 2016 maar 14 medewerkers meer nodig in plaats van de huidige 37.

Acht personeelsleden kunnen met brugpensioen. De 15 anderen – 12,1 voltijdsequivalenten – probeert Sabam te reaffecteren naar andere posities. Sabam benadrukt in een persbericht dat er nog 17 maanden de tijd is om een oplossing te vinden.

ICE, voluit International Copyright Enterprise Services, is een Zweedse naamloze vennootschap die muziekrechten beheert voor de muziekindustrie. Ze is in 2007 opgericht als een joint venture tussen de Zweedse auteursrechtenvereniging STIM en de Britse collega PRS for Music.

De beslissing van Sabam illustreert hoe de digitale revolutie de nationale auteursrechtenverenigingen onder druk zet om hun beheerskosten drastisch te verlagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content