103 winkels Delhaize dicht door staking

17/10/14 om 09:20 - Bijgewerkt om 10:22

Bron: Trends

Als reactie op de aangekondigde herstructurering en besparingen leggen de werknemers bij 103 Delhaize-winkels vandaag het werk neer.

103 winkels Delhaize dicht door staking

Staking vakbonden Delhaize 18 juni. © BELGA

Bij supermarktketen Delhaize blijven 103 van de 138 winkels in eigen beheer gesloten, zo meldt het bedrijf vanochtend. De bonden staken er tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Ook de depots in Zellik en Ninove blijven geblokkeerd.

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien van de 138 supermarkten in eigen beheer. De gesprekken zitten nog in de informatie- en consultatiefase.

"Delhaize betreurt de acties. Dit zal grote economische schade berokkenen aan het bedrijf", aldus woordvoerder Roel Dekelver. Delhaize wil zo snel mogelijk tot een oplossing komen, klinkt het.

De directie stelde eerder deze week onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen, zo hekelden bonden. Volgens hen is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand.

Delhaize wil niet concreet ingaan op dat cijfer. "Maar Delhaize België heeft verschillende voorstellen gedaan om de stijgende loonkost aan te pakken en toch de koopkracht zoveel mogelijk te behouden", aldus de woordvoerder. Daarbij gaat het over pistes rond bijvoorbeeld maaltijdscheques of groepsverzekeringen.

'Een duidelijk signaal'

Secretaris Jan Deweghe van de socialistische bediendebond BBTK spreekt van een "krachtig signaal van de werknemers aan de directie". Het ongenoegen beperkt zich niet enkel tot de vakbonden, maar is bij heel het personeel voelbaar, klinkt het. De actie is een groot succes, hoewel maar een dag op voorhand tot actie werd opgeroepen, klinkt het. Volgens Deweghe zullen in de loop van de dag mogelijk nog meer winkels in eigen beheer sluiten.

Een "duidelijk signaal" klinkt het bij Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC. "De mensen zijn zeer ongerust over de toekomst, met de regeringsmaatregelen en de besparingen bij Delhaize. We vangen heel veel signalen op." Alle winkels in Brussel zijn dicht, en de actie wordt zeer goed gevolgd in Luik en Henegouwen, voegt Verleyen toe. In Vlaanderen bleven meer winkels gesloten dan eerst gedacht, zegt ze.

Tegen de plannen braken donderdag al spontane acties uit in verschillende winkels. Deze ochtend werden de distributiecentra in Zellik en Ninove reeds geblokkeerd.

De woordvoerder benadrukt dat de zowat 550 zelfstandige winkels wel open zijn (Shop&Go, AD, Proxy). (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners