‘1000 meest winstgevende Belgische bedrijven betaalden in 2013 maar 6,7 procent belastingen’

© gf

Waar de top 1000 meest winstgevende bedrijven in België samen 48 miljard euro winst maakten, betaalden ze 3,2 miljard euro belastingen. “Deze bedrijven krijgen dus een fiscale korting van 13 miljard euro”, aldus de PVDA.

De 1.000 meest winstgevende bedrijven van ons land realiseerden in 2013 samen een totale winst van 48 miljard euro en betaalden daarop 3,2 miljard euro belastingen. Dat komt neer op een aanslagvoet van amper 6,7 procent, terwijl de officiële aanslagvoet voor vennootschappen 33,99 procent bedraagt, zo berekende de PVDA in een jaarlijkse studie waarover ook Het Nieuwsblad en de kranten van Sudpresse berichten.

Deze bedrijven krijgen dus een fiscale korting van 13 miljard euro, aldus PVDA.

De PVDA stelde ook een top vijftig op van de fiscale kortingen. De ondernemingen in dat lijstje maakten in 2013 een gezamenlijke winst van 22 miljard euro, waarop ze amper 622 miljoen euro belastingen betaalden, goed voor een belastingtarief van 2,8 procent. “Ten opzichte van wat ze hadden betaald als hun winst onderworpen was aan het nominale tarief van de vennootschapsbelasting (33,99 procent), komt dat neer op een fiscale korting van 6,9 miljard euro. Dat terwijl de totale opbrengst van de vennootschapsbelasting elk jaar rond de 10 miljard euro draait”, berekenden de onderzoekers.

Op nummer 1 in de top vijftig staat Telenet dat op een winst van 4,3 miljard euro slechts 18,3 miljoen euro belastingen betaalde. Op twee staat AB Inbev dat op een winst van 1,7 miljard euro niets van belastingen betaalde. De derde plaats tenslotte is voor de Groep Brussel Lambert, de belangrijkste holding uit het Frère-imperium: GBL betaalde 0 euro belasting op een winst van 845 miljoen euro.

“België blijft dus een belastingparadijs voor grote bedrijven en is vooral een fiscale hel voor de loontrekkenden”, besluit de PVDA. De lage aanslagvoet voor deze bedrijven is volgens de partij voornamelijk te verklaren door drie fiscale aftrekposten, zijnde de notionele interesten, de vrijstelling van belasting op de meerwaarde van de aandelen en de definitief belaste inkomsten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content