1 op de 3 startende werkgevers bezwijkt onder zware loonlast

© reuters

De zware loonlast verrast startende werkgevers. 35 procent geeft er na vijf jaar de brui aan.

Van de in 2008 gestarte werkgevers is 35 procent al niet meer actief, in faling of in concordaat gegaan. Dat blijkt uit een studie die hr-bedrijf SD Worx en ondernemersorganisatie Voka dinsdag hebben voorgesteld. Conclusie: startende werkgevers laten zich verrassen door de hoge loonkosten wanneer ze personeel in dienst nemen.

Maar de zware loonlast vormt volgens de studie niet de enige hindernis. Ook het complexe administratieve kader met de sociale wetgeving en de wettelijke fiscale verplichtingen blijven volgens SD Worx heikele punten voor nieuwe werkgevers.

Volgens werkgeversorganisatie Voka zijn de hindernissen waarmee starters af te rekenen krijgen in principe dezelfde als die van gevestigde kmo’s of industriële multinationals wanneer er personeel wordt aangeworven: de hoge loonkosten en de administratieve lasten.

Voor Voka ligt de oplossing voor de hand. ‘Het moet goedkoper en eenvoudiger worden om mensen werk te geven.” Volgens de organisatie beseffen we in België onvoldoende wat een werknemer kost. Uit een berekening van Voka-hoofdeconoom Stijn Decock blijkt dat een werkgever 3.730 euro betaalt voor een werknemer die bruto 2.800 euro verdient en daarvan 1.720 euro netto overhoudt. Decock verwijst in dat verband naar de bijdragen voor pensioenen en kindergeld. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content