1 op de 10 verzekeraars raakt niet door stresstest

04/07/11 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Bron: Trends

10 procent van de verzekeraars in Europa is niet gewapend tegen een aanzienlijke verslechtering van de marktomstandigheden. Dat blijkt uit stresstests voor verzekeraars die de Europese toezichthouder Eiopa maandag heeft bekendgemaakt.

1 op de 10 verzekeraars raakt niet door stresstest

© belga

Tussen maart en mei hield toezichthouder Eiopa de financiële weerbaarheid van 129 verzekeringsconcerns en -bedrijven tegen het licht.

Volgens Eiopa geven de tests aan dat de Europese verzekeringsmarkt over het algemeen goed is voorbereid op economisch noodweer. Dat geldt dan voor de negentig procent die in het slechtst denkbare scenario de nieuwe minimale kapitaalvereisten kan respecteren. Dertien concerns en bedrijven - of 10 procent - zouden niet is staat zijn de minimale kapitaalvereisten te halen in een dergelijk scenario.

Dat scenario omvat onder meer een fors dalende rente, dalende vastgoedprijzen en een opeenvolging van natuurrampen. Tien concerns en bedrijven (8 procent) zouden de normen niet halen in het geval van een fors oplopende inflatie. Zes bedrijven (5 procent) zou niet bestand zijn tegen een shock op de obligatiemarkten.

Eiopa-voorzitter Gabriel Bernardino stipte aan dat de tests werden uitgevoerd op basis van de nieuwe minimale kapitaalvereisten (Solvency II) die eigenlijk pas in 2013 van kracht worden. De betrokken concerns en bedrijven hebben momenteel een gezamenlijke kapitaalbuffer van 425 miljard euro. In het slechtste scenario daalde die buffer tot 275 miljard euro.

De onderzochte bedrijven zijn samen goed voor ongeveer 60 procent van de Europese verzekeringsmarkt. In elk land werd minstens de helft van de markt onder de loep genomen. Voor België gaat het om AG Insurance, Ethias en KBC.

(Belga/BO)

De resultaten van de stresstest vindt u hier (pdf)

Lees meer over:

Onze partners