‘1 op 3 varkensboeren zit zonder cash’

© iStock

Het gaat niet goed met de varkensboeren in Vlaanderen. Erger, één op de drie varkensboeren blijkt niet langer over voldoende cash geld te beschikken om de rekeningen te betalen.

Het vertrouwen van de Vlaamse landbouwers noteert op een dieptepunt, blijkt uit de jaarlijkse vertrouwensbarometer van de bank Crelan waarover De Tijd bericht. Crelan peilt bij 1.000 land- en tuinbouwers naar hun vertrouwen in de toekomt. De vertrouwensbarometer noteert dit jaar op 33 punten, het laagste peil sinds de bank de metingen lanceerde. Ter vergelijiking: een score van 0 staat gelijk met een ‘economisch drama’, een score van 100 is er voor wie gouden tijden verwacht.

De problemen waarmee de landbouwers in Vlaanderen kampen, zijn in de eerste plaats van financiële aard. Niet minder dan 80 procent van de gepolste boeren laat weten dat hun inkomen het afgelopen jaar gedaald is.

Het ergst is het gesteld met de varkensboeren. Volgens de peiling van Crelan noteert het vertrouwen van de Vlaamse varkenshouder op een dieptepunt van 28 punten. Drie jaar geleden – in 2013 – klokte de indicator nog af op 44 punten.

Opmerkelijk is dat maar liefst 30 procent van de Vlaamse varkensboeren het voorbije jaar af te rekenen kreeg met tijdelijke kastekorten. Dat brengt mee dat rekeningen te laat betaald worden. ‘Hoe ernstig die situatie is, valt moeilijk in te schatten’, aldus Vincent Van Zande, landbouwadviseur bij Crelan, in een reactie aan De Tijd.

Kastekorten van varkensbedrijven worden in de sector vaak opgevangen door de voederleveranciers. Daardoor hebben wij niet altijd zicht op de ernst van de situatie. Het is vooral belangrijk dat boeren op tijd melding maken aan hun bank, zodat we een oplossing kunnen zoeken”, verduidelijkt hij.

Oorzaak van de financiële problemen bij de varkensboeren ligt bij het overaanbod, waardoor de de varkensprijzen de afgelopen twee jaar fors gedaald zijn. ‘Boeren komen daardoor nauwelijks of niet meer uit de kosten’, luidt het.

Maar het betert, merkt de landbouwadviseur op. Sinds de peiling in april zijn de prijzen namelijk weer aan het stijgen. In juni kregen de varkensboeren voor het eerst sinds september weer meer dan 1 euro per kilo varkensvlees. Eerder dit jaar was dat amper 80 eurocent. Mogelijk heeft de prijsstijging te maken met de zomerbarbecues, en blijft het onduidelijk of de hogere prijzen een structurele oplossing kunnen bieden voor de financiële problemen van de varkensboeren. (DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content