Beaulieu investeert 100 miljoen euro in Belgische fabrieken

© Belga

De familiale textielproducent Beaulieu International Group (BIG) heeft er een recordjaar op zitten. De wereldwijde omzet groeide in 2016 naar 1,7 miljard euro. De ebitda-marge zal meer dan 10 procent bedragen. Dit jaar investeert de industriële groep 150 miljoen euro, waarvan 100 miljoen in Belgische productievestigingen.

2016 was voor Beaulieu International Group (BIG) niet alleen het jaar dat CEO Geert Roelens en hr-directeur Steven Ryon na een “vertrouwensbreuk” de deur werden gewezen. Het was financieel ook het beste jaar sinds de fusie van de familiale groep in 2005. De textielgigant riep de pers samen in Kruishoutem om de recordcijfers bekend te maken en twee nieuwe directieleden voor te stellen. Het woord werd gevoerd door Johan Lambrecht, onafhankelijk bestuurder; aandeelhouder en bestuurder Stephan Colle (schoonbroer van aandeelhouder en CEO Francis De Clerck); Pieter-Jan Sonck, de kersverse CFO van de groep en Ann Buysse, sinds een paar maanden chief HR officer bij BIG. De familiale topman en CEO (ad interim) Francis De Clerck was niet aanwezig op de persconferentie. Het aanstellen van een nieuwe CEO na het vertrek van Roelens is volgens bestuurder Johan Lambrechts “niet aan de orde”.

Gezonde groeimix

De nieuwe CFO Pieter-Jan Sonck werkt sinds 2005 voor Beaulieu. De jongste vier jaar was hij financieel directeur van Beaulieu Flooring Solutions. Hij volgt Tom Gysens op, die nu bij de tapijtgroep Balta aan de slag is.

Sonck kon meteen mooie cijfers presenteren. De verticaal geïntegreerde groep, actief in zestien landen, boekte in 2016 een omzet van 1,7 miljard euro, een groei van bijna 6 procent tegenover 2015. “Tussen 2012 en 2016 steeg de groepsomzet met meer dan 15 procent”, stelt de CFO. “De groei stoelt op een gezonde mix van organische groei, acquisities en investeringen in nieuwe productiecapaciteit.”

Als we de omzet per businessunit analyseren, blijkt dat de polymerendivisie en de vloerbekleding beide goed zijn voor een omzet van 700 miljoen euro, of 40 procent van de geconsolideerde omzet. De kleinste divisie van de drie is Engineered Products, waar de vezels, het garen en het technische textiel onder vallen, goed voor een omzet van 400 miljoen euro in 2016 of ongeveer 20 procent van het totaal.

Ook op het gebied van winstgevendheid wordt 2016 een topjaar, aldus Pieter-Jan Sonck. Het precieze cijfer kon hij niet meedelen, maar de ebitda-marge zal meer dan 10 procent bedragen. Alle divisies van de industriële groep dragen goed bij en de lage grondstoffenprijzen van het afgelopen jaar doen de rest.

Schikken en investeren

Beaulieu International Group investeerde in de jongste vijf jaar – inclusief acquisities – meer dan 500 miljoen euro. Ongeveer 140 miljoen euro, of meer dan 30 procent, van het investeringsbudget ging naar Belgische productiecapaciteit. De grootste projecten in 2016 waren een nieuwe vinylfabriek in de Verenigde Staten, een uitbreiding van de LVT-fabriek in Wielsbeke en de nieuwe productielijnen voor naaldvilt in Kruishoutem.

De nieuwe financiële topman merkt op dat de balans voor 2016 schuldenvrij zal worden afgesloten en dankzij de schikking met de fiscus wordt met ambitie uitgekeken naar het nieuwe jaar. “We rekenen op een verdere omzetgroei en ook op het gebied van winstgevendheid zijn er uitdagende doelstellingen vastgelegd”, zegt Pieter-Jan Sonck.

Risico’s ziet hij dit jaar vooral in de macro-economische evolutie in Groot-Brittannië, met de afwikkeling van de brexit, en in de situatie in Rusland en de VS. Ook de evolutie van de grondstoffenprijzen, vooral de olieprijs, is volgens de CFO een risico.

Het investeringsbudget voor dit jaar zal 150 miljoen euro bedragen, waarvan zo’n 100 miljoen naar Belgische fabrieken gaat. Er wordt zo’n 30 miljoen euro geïnvesteerd in twee nieuwe naaldviltlijnen in Kruishoutem voor de productie van beurstapijt, een niche waarin BIG naar eigen zeggen wereldwijd marktleider is.

Voort staan er uitbreidingsinvesteringen op stapel in de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke (een investering van 20 miljoen euro) en in de LVT-fabriek in Wielsbeke (15 à 20 miljoen euro).

De investeringen in de Belgische productievestigingen zijn goed voor een 30-tal banen. BIG heeft wereldwijd ongeveer 3500 mensen in dienst, waarvan iets minder dan de heft in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content