Amerikaanse diamantreus daagt KBC voor de rechter

03/09/14 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:33

De Amerikaanse diamantreus Lazare Kaplan heeft een proces aangespannen tegen KBC en haar dochter de Antwerpse Diamantbank. Lazare Kaplan verwijt de bank kwade trouw omdat ze een waardevolle kunstcollectie en diamanten van een klant ondergebracht heeft in een kluis in Zwitserland. Daardoor kunnen schuldeisers zoals de fiscus en Lazare Kaplan er niet meer aan.

Amerikaanse diamantreus daagt KBC voor de rechter

KBC en dochter de Antwerpse Diamantbank zouden de andere schuldeisers te snel af geweest zijn © Belga

Dat meldt "Het Journaal" (Eén).

De diamantair Erez D., die een kantoor heeft in de Antwerpse diamantwijk, heeft meer dan 58 miljoen euro schulden bij Lazare Kaplan en bij de Antwerpse Diamantbank.

Om zeker te zijn dat haar schulden betaald geraken, zou de Diamantbank waardevolle goederen van Erez D. in een kluis in Genève hebben ondergebracht. Andere schuldeisers blijven daardoor in de kou staan, vreest Lazare Kaplan. De naam van de diamantair staat ook op de lijsten van de Zwitserse bank HSBC, waarnaar de fiscus een onderzoek voert omdat rijke Belgische klanten via die bank belastingen proberen te ontduiken.

Fiscus

De Belgische fiscus legde al beslag op 28 miljoen euro van Erez D., maar kan ook niet aan zijn goederen in de kluis. Lazare Kaplan wil vermijden dat KBC en de Antwerpse Diamantbank met de volledige opbrengst van de kunstcollectie en de diamanten aan de haal gaan en daagde hen daarom voor de rechter. Het Amerikaanse diamantbedrijf vindt dat alles eerlijk verdeeld moet worden over alle schuldeisers.

(Belga/RR)

Onze partners