Agristo, Vandewalle en Bekaert Technics snelste groeiers in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse gazellen zijn 200 groeibedrijven die er tussen 2008 en 2012, in in volle crisistijd, in slaagden 4313 jobs te creëren en een omzetgroei te realiseren van 2,4 miljard euro. Drie sectoren zijn dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd onder de gazellen: de voeding, machinebouw en textiel.

De West-Vlaamse cluster van landbouw- en veevoederbedrijven, slachthuizen, diepvriesgroenten- en aardappelverwerkers had weinig last van de crisis, of zoals een bedrijfsleider het verwoordde: “de mensen moeten blijven eten”. Bij de grote gazellen kroonde Agristo uit Harelbeke zich tot winnaar. Het bedrijf verwerkt jaarlijks meer dan 600.000 ton aardappelen tot diepgevroren aardappelproducten, hoofdzakelijk frieten. In 2011 gaven oprichters Antoon Wallays en Luc Raes Agristo door aan de tweede generatie.

In een streek die ooit groot werd door vlas, zien we, na het decimeren van de grote textielimperia, opnieuw enkele nichebedrijven het voortouw nemen in de textiel en vloerbedekking. Vorig jaar telde West-Vlaanderen nog slechts zeven textielgazellen, dit jaar zijn dat er alweer tien.

Mede door het succes van de voeding en textiel kon ook een derde sector bloeien: de machinebouw. Dat merkte ook het Roeselaarse Bekaert Technics, de winnaar bij de kleine ondernemingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de outsourcing van technische vaklui, voornamelijk mechaniekers, elektriciens, storingstechniekers en lassers.

De derde laureaat was Vandewalle uit Jabbeke, dat verwarming, koeling, ventilatie en sanitair plaatst in grote gebouwen. Ondanks een goed gevuld orderboekje, merkt bedrijfsleider Carl Messiaen dat de marges in de sector onder druk staan. Maar op langere termijn ziet hij een groot potentieel: “de evolutie naar energiezuinige warmte en isolatie is maar pas begonnen”.

Traditioneel is West-Vlaanderen de provincie met het minst bedrijven in buitenlandse handen. Dit jaar bevestigt de kustprovincie die reputatie: 88 procent van de gazellen is in handen van landgenoten, of drie procent meer dan vorig jaar. Onder de overige eigenaars vinden we vooral Nederlandse, Duitse en Amerikaanse bedrijven.

De onderscheiding voor de Starter van het Jaar tenslotte, ging naar het Brugse Bits of Love. De start-up van Andries De Reyghere en Vic Rau helpt organisaties met het ontwerpen en bedenken van datavisualisaties en infografieken, zoals de jaarrekening van het UZ Leuven en het sociale mediaverslag van Telenet. Bits of Love ontwikkelt ook mobiele en tabletapplicaties en helpt bedrijven bij het uitwerken van een digitale strategie.

Simon Van Dorpe

Partner Content