Daan Killemaes

5 voorspellingen van Trends voor 2014

Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het wordt een jaar om op het puntje van uw stoel te zitten.

Als u vandaag het weer voor morgen voorspelt, doet u dat het statistisch gezien minstens even goed als pakweg Frank Deboosere. In de economie en op de financiële markten geldt dezelfde wetmatigheid. Daarom heeft de consensusverwachting, die gevormd wordt op basis van wat nu bekend is, het twee keer op de drie bij het rechte eind. De derde keer wordt de boel op zijn kop gezet door het – per definitie onvoorspelbare – onbekende.

Vertrekkend van wat we nu weten, zijn dit onze vijf voorspellingen voor 2014, in de statistische hoop er minstens drie grotendeels juist te hebben.

Di Rupo II en Peeters III

De verkiezingen in mei zorgen voor politieke stabiliteit, jawel. Tegen 11 juli is er een Vlaamse regering-Peeters III, met N-VA en CD&V als coalitiepartners, maar zonder sp.a, want die is niet nodig om een meerderheid te vormen. Tegen begin oktober is er een federale regering-Di Rupo II, met langs Vlaamse zijde opnieuw CD&V, Open Vld en sp.a. Kandidaat-premier Bart De Wever scoort sterk met de N-VA, maar botst op een “non” van de Franstaligen. Het federale België blijft verstoken van een echte sociaal-economische herstelregering. De regering-Di Rupo zal voor en na de verkiezingen de milde conjuncturele opleving, die haar vel redde, verkopen als een structureel herstel.

De comeback van het Westen

De westerse grootmachten nemen de wereldeconomie op sleeptouw, terwijl de groeilanden het heel moeilijk krijgen om hun roepnaam eer aan te doen. In de VS zet het herstel door, al blijft de werkgelegenheid laag en de inkomensongelijkheid groot. Japan kan profiteren van de schoktherapie van premier Abe. Europa krabbelt verder overeind, al wordt de kloof tussen een groep sterkere landen rond Duitsland (met Spanje en Nederland als comebacklanden) en een groep zwakke landen rond Frankrijk (met België) onrustwekkend breed. Griekenland moet nog eens gered worden, maar die routine heeft Europa intussen in de vingers. De groeilanden vinden hun elan van weleer nog niet terug in 2014. Te snel gestegen lonen en te weinig structurele hervormingen hebben hun concurrentiekracht en interne dynamiek aangetast. China slaagt er wel in de groeimotor aan de praat te houden, weliswaar in een lager toerental. 2014 wordt jaargang 6 van de revalidatie na de grote recessie van 2008-2009, maar voor een volledige genezing is het nog veel te vroeg.

Turbulentie op de financiële markten.
De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaat verder met ‘tapering’, de afbouw van haar expansieve geldbeleid. De financiële markten hebben zich te lang aan dit beleid gelaafd om nu ongestraft af te kicken, net zoals de eerste aanzet tot tapering in de zomer van 2013 schokgolven door de financiële markten joeg. Een licht hogere langetermijnrente doet vooral (obligaties)obligaties pijn, trekt een nieuwe kapitaalexodus uit de groeilanden op gang, en zorgt voor een stevige correctie op de aandelenmarkt. Maar de Fed gaat onder leiding van de nieuwe voorzitter Janet Yellen heel voorzichtig te werk, en keert indien nodig op haar stappen terug. Volatiliteit wordt troef op de markten, maar het komt niet tot een crash, toch niet zolang het economische herstel standhoudt en de inflatie onder controle blijft.

Fusies en overnames

De sterkste bedrijven zijn in topconditie en hebben gebruikgemaakt van de lage rente om zich rijkelijk te (her)financieren. Het herstel van de vraag is nog te zwak en de overcapaciteit in veel sectoren nog te groot om veel bedrijfsinvesteringen op gang te trekken, maar voor de sterke bedrijven wordt de verleiding heel groot om marktaandeel en prijsmacht te kopen door zwakkere collega’s over te nemen. De verdere uitrol van een uniforme Europese telecommarkt leidt tot een consolidatiegolf, met Amerikaanse telecomgiganten als aanstokers. De heel voorzichtige mars naar een Europese bankenunie doet de sterkste banken opnieuw op Europese schaal denken, wat voor beweging in de sector zorgt. De doorlichting van de bankbalansen door de ECB zorgt voor veel deining, maar maakt ook dat banken zeker kunnen zijn dat geen kat in een zak of lijken in de kast kopen.

België wordt geen wereldkampioen voetbal

De Rode Duivels overleven zonder problemen de groepsfase van de Wereldbeker voetbal en in het knock-outsysteem van de laatste zestien is alles mogelijk. Dat geeft België een kans van 6,25 procent om wereldkampioen te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content