Stilte voor de Fed-storm

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Zoals verwacht houden de meeste Europese beleggers hun kruit droog, wat zich vertaalt in een kabbelende handel op de Europese beurzen met weinig of geen verschuivingen ten opzichte van gisteren. Iedereen wacht op het onzekere rentebesluit van de Federal Reserve van vanavond.

Zowat de helft verwacht een historische beslissing, met name de eerste renteverhoging in ruim negen jaar. De andere helft mikt voor de zoveelste keer op het handhaven van het nulrentebeleid. In afwachting van forsere bewegingen morgen ging de Eurostoxx50-index lichtjes hoger en sloot de Bel-20-index licht lager af.

Altice (+0,7%) was opnieuw een blikvanger op de beurs van Amsterdam. De maatschappij van Patrick Drahi kondigde een bod op de vierde grootste Amerikaanse kabelspeler CableVision (+16,1% bij opening op Wall Street) aan. Het bod van 17,7 miljard dollar houdt een premie van 22 procent in ten opzichte van de slotkoers gisteren. Het aanvankelijke koersenthousiasme rond het Altice-aandeel werd zwaar getemperd door de aankondiging dat Altice een kapitaalverhoging zal doorvoeren om de overname van CableVision (mee) te financieren.

RWE (+9,0%) was een verrassende uitschieter op de Duitse beurs. Een week geleden ging zijn sectorgenoot E.ON nog zwaar onderuit toen de plannen om de nucleaire centrales in Duitsland af te splitsen in een aparte vennootschap werden afgeblazen. Vandaag beleven de RWE-aandeelhouders de beste dag in vele jaren nadat de woordvoerster toegaf dat er gesprekken aan gang zijn met een Arabische investeerder. Daarmee bevestigde ze impliciet een artikel uit het Duitse magazine Wirtschaftswoche dat publiceerde dat RWE dicht bij een akkoord staat met Aabar Investment, een holding uit Abu Dhabi, om een belang in de Duitse energiereus te nemen.

Oracle (-3,8% bij opening op Wall Street) kon andermaal de beleggers niet overtuigen met de kwartaalresultaten. De omzet kwam onder de verwachtingen uit, al viel de winst met 53 dollarcent per aandeel, tegenover de verwachte 52, wel nog mee. Ook de vooruitzichten voor het lopende trimester konden absoluut niet begeesteren. Ondanks een resem overnames blijft Oracle kampen met de overgang van softwarelicenties naar cloudcomputing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content