Op kousenvoeten richting Fed-meeting

Janet Yellen, voorzitter van het Federal Reserve System © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese aandelenmarkten eindigden de week met rode cijfers. De verliezen bleven evenwel beperkt tot minder dan 1 procent. Beleggers zijn bijzonder zenuwachtig in aanloop naar de maandelijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) volgende week.

De markten wachten op een signaal van de Fed om te kunnen inschatten of de rente nog dit jaar zal worden opgetrokken of niet. In Brussel sloot de Bel20-index 0,9 procent lager. De sterkste dalers in de index waren bpost (-1,9%) en Delta Lloyd (-3,6%).

Biocartis (-0,7%) publiceerde voor het eerst sinds de beursgang eind april halfjaarresultaten. De omzet verdrievoudigde tot 7,22 miljoen euro. Betalingen in het kader van de samenwerking met Janssen Pharmaceutica zijn de belangrijkste oorzaak van de sterke omzetstijging. Biocartis zit ook op schema om dit jaar 75 van zijn nieuwe moleculair-diagnostische Idylla-systemen te verkopen. De operationele uitgaven stegen met een derde naar 24 miljoen euro, waardoor het operationeel verlies 8 procent hoger afklokte op 16,8 miljoen euro. Met de opbrengst van de beursgang meegerekend zit Biocartis wel op een comfortabele kaspositie van 128 miljoen euro.

Sofina (-1,5%) boekte in de eerste jaarhelft 38 procent meer nettowinst. Het nettoresultaat steeg van 158,4 miljoen euro naar 218,6 miljoen euro, of van 4,7 naar 6,5 euro per aandeel. De financiële holding van de familie Boël kreeg minder dividenden binnen, maar compenseerde dat door een hoger resultaat op haar vaste activa. Sofina bouwde een resem belangen in traditionele ondernemingen deels af, bijvoorbeeld in Colruyt en Engie. Het belang in het Franse Suez Environnement werd volledig afgebouwd. Met de opbrengsten werd deels de private-equitypoot, die investeert in niet-beursgenoteerde ondernemingen, versterkt. Het eigen vermogen klokte af op 4.930 miljoen euro.

Maandag

Is er maar weinig nieuws voor beleggers, behalve statistieken over de industrie in Japan en de eurozone. Later in de week trapt Fedex het nieuwe Amerikaanse resultatenseizoen af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content