Markten reageren slecht op rentebeslissing Fed

© reuters

De Europese aandelenmarkten reageerden vandaag bijzonder slecht op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve of Fed – om de nulrente ongemoeid te laten.

Vooral de bezorgdheid van de Fed over de groei van de wereldeconomie, en in het bijzonder China, baarde beleggers grote zorgen. China is voor Europa een belangrijkere exportmarkt dan voor de Verenigde Staten. Bovendien steeg de euro opnieuw tegenover de dollar, wat de producten van Europese bedrijven duurder maakt in de Verenigde Staten. De Duitse DAX-index (-3,2%) – met zijn concentratie aan industriële exportbedrijven – was niet verwonderlijk de grootste verliezer onder de Europese aandelenindices.

De Britse aandelenindex FTSE 100 (-1,5%) kreeg vandaag te maken met een minicrash, mogelijk ten gevolge van een ‘fat finger error’ waarbij een belegger of beurshandelaar een fout maakt bij het ingeven van een order en een te groot aantal aandelen in één keer wil verhandelen. Een aantal grote namen binnen de index, zoals HSBC en BP, doken om 11.40 uur lokale tijd scherp omlaag om daarna weer te herstellen.

Een mini-crash van grote ondernemingen is zeer uitzonderlijk. Het beruchtste voorbeeld is de flashcrash op Wall Street in mei 2010, toen een – naar vermoeden opzettelijke en fictieve – serie van verkooporders ter waarde van 4,1 miljard dollar een waterval aan verkooporders veroorzaakte. De Dow Jones Industrial Average-index dook in enkele minuten tijd 9 procent omlaag. Eerder dit jaar werd een Britse beurshandelaar gearresteerd voor zijn vermeende rol in de flashcrash van 2010.

Montea (+0,24%) kondigde drie nieuwe projecten aan in België. Samen met twee eerder aangekondigde projecten vormen deze projecten een totale investering van 85 miljoen euro of bijna een kwart van de bestaande portefeuille van de logistieke vastgoedgroep.

De projecten hebben een gemiddeld aanvangsrendement van 7,5 procent en zullen in 2016 een bijkomende huuropbrengst van 6,65 miljoen euro opleveren. KBC Securities stelde na de aankondiging de winstverwachtingen voor Montea voor 2016 en 2017 opwaarts bij en verhoogde zijn koersdoel van 38 naar 39 euro. Het advies bleef onveranderd op ‘opbouwen’. Ook Bank Degroof bracht zijn koersdoel op 39 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content