Koersklim van AB InBev wordt een probleem

© REUTERS
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Sinds de bekendmaking dat AB InBev SABMiller overneemt, is de koers van het aandeel van AB InBev met bijna een kwart gestegen. De aandeelhouders die cash ontvangen, zullen wellicht nooit aanvaarden dat ze minder krijgen dan de aandeelhouders die nieuwe aandelen van AB InBev krijgen.

Raar maar waar: hoeveel de overname van SABMiller door AB InBev gaat kosten, valt niet te voorspellen. Op 11 november, toen de overname werd beklonken, bedroeg de waardering van de deal 100 miljard euro. Dat was al meer dan op 13 oktober, toen het initiële akkoord werd bekendgemaakt: 96 miljard euro. Inmiddels is het overnamebedrag gestegen naar 106 miljard euro.

Dat heeft niet enkel te maken met wisselkoersverschillen tussen het Britse pond en de euro. De stijging is vooral te wijten aan de klimmende aandelenkoers van AB InBev. AB InBev biedt voor 41,6 procent van de SABMiller-aandelen een betaling in cash en in aandelen. De aandeelhouders van SABMiller krijgen in ruil 326 miljoen nieuwe aandelen van AB InBev. Per bestaand aandeel krijgen ze 0,484 nieuwe AB InBev-aandelen, plus nog eens 3,78 pond cash per aandeel.

Op 12 oktober was die regeling nog goed voor een totaalbedrag van 39,03 pond per SABMiller-aandeel. Maar het AB InBev-aandeel is vandaag geklommen naar 46 pond. Dat wordt een probleem, want daarmee zit het cijfer boven het bedrag dat de meerderheid van de SABMiller-aandeelhouders (58,4%) ontvangt. Zij kiezen niet voor nieuwe aandelen, maar krijgen 44 pond cash per aandeel van SABMiller.

Families willen controle

AB InBev wil maximaal 326 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. De Belgische en Braziliaanse referentieaandeelhouders willen immers de controle over de onderneming behouden. Door de uitgifte van nieuwe aandelen zakt hun belang van 53 naar 44 procent, maar in de vernieuwde raad van bestuur behouden ze onrechtstreeks de meerderheid. De algemene vergadering van aandeelhouders zal negen van de vijftien bestuurders verkiezen, maar wel op voordracht van de Stichting AB InBev, die volledig in handen van de families is. Zij blijven de meerderheid van de bestuurders sturen.

Koffiedik kijken

De aandeelhouders die cash ontvangen, zullen wellicht nooit aanvaarden dat ze minder krijgen dan de aandeelhouders die vooral nieuwe aandelen krijgen. Maar zover is het nog lang niet. De overname wordt ergens in de tweede helft van 2016 afgerond. Het is de vraag hoeveel het aandeel van AB InBev dan noteert.

Bovendien laat AB InBev een achterpoortje open. De nieuwe aandelen worden mogelijk uitgegeven tegen een korting. Ze kunnen de eerste vijf jaar na uitgifte niet worden verkocht en mogen de eerste vijf jaar niet noteren op de beurs. De nieuwe aandelen kunnen ten vroegste in de tweede helft van 2021 worden verhandeld. Het is koffiedik kijken waar de beurskoers dan staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content