Keytrade zoekt partner voor groeistrategie

Luc Versele, de CEO van Crelan © BELGA
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Keytrade staat te koop. De innternetbank wil groeien, en dat kan beter met een andere partner dan de huidige aandeelhouder Crelan.

Keytrade ontstond als een onlinehandelsplatform voor beleggers. Na de overname door Crelan in 2005 evolueerde Keytrade tot een volwaarde internetbank die ook spaarproducten, levensverzekeringen en onlinevermogensbeheer aanbiedt. Tien jaar geleden was sprake van een belangrijke complementariteit. De klassieke retailbank die Crelan is, kreeg er een leidende internetbank bij.

De voorbije jaren kreeg Keytrade echter af te rekenen met sterke concurrentie. Vandaag laten circa twintig instellingen hun klanten rechtstreeks op de beurs te handelen. Prijsbrekers duwden de tarieven fors naar beneden. De rendabiliteit van Keytrade Bank kwam onder druk. In 2010 was er nog 19 miljoen euro nettowinst. In 2013 was dat 15,6 miljoen en vorig jaar 13,5 miljoen euro.

Expansie

Niettemin bleef Keytrade een van de leiders in België in online beleggen en sparen. Het aantal klanten steeg vorig jaar boven 200.000, terwijl het vermogen onder beheer de kaap van 8 miljard euro nam. Maar als de internetbank zich wilde wapenen tegen de concurrentie van onder andere BinckBank, MeDirect en DeGiro, moest ze stappen vooruit zetten. Er werd een ambitieus businessplan opgesteld dat voorziet in groei in België en in verdere internationale expansie (Keytrade heeft nu twee kleine filialen in Luxemburg en Zwitserland, en is daar vooral actief als tradingplatform).

“Dit is het uitgelezen moment om nieuwe klanten aan te trekken en ons marktaandeel te vergroten”, zei sales & marketing directeur Olivier Debehogne eind vorig jaar in Trends. “Nu het online en mobiel bankieren doorbreekt bij het grote publiek, kunnen we de vruchten plukken van ons pionierswerk. Het komt erop aan de volgende drie jaar commercieel en technologisch stappen te doen, waardoor we ons opnieuw meer kunnen differentiëren als gefocuste onlinebank.”

De aparte positie van Keytrade in het Crelan-geheel werd daarbij een nadeel, vertelt een betrouwbare bron. Crelan, ontstaan uit de fusie van Landbouwkrediet en Centea, kocht dit jaar de Franse groep Crédit Agricole uit en profileert zich als een voorzichtige retailbank, geruggensteund door 100 procent Belgisch en coöperatief kapitaal. In die constellatie was Keytrade een buitenbeentje met een eigen dynamiek.

‘Timing is goed’

“Coöperatieve aandeelhouders zijn traditionele spaarders die niet willen dat de bank grote risico’s neemt met hun spaargeld”, zegt Luc Versele, CEO van Crelan. “Keytrade is altijd een gezonde bank geweest, maar heeft toch een hoger risicoprofiel dan Crelan. Om zich te ontwikkelen, moet Keytrade zijn klanten bepaalde financiële en beursproducten kunnen aanbieden die niet stroken met de waarden die Crelan hanteert in voorzichtig beheer. Door het vertrek van de Franse aandeelhouder hebben we geen grote kapitaalkrachtige groep meer achter ons die bij problemen in de bres kan springen.”

Volgens Versele werkt Crelan aan een nieuw bankmodel en is het maar de vraag of Keytrade daarin past. Aan de andere kant bestond het gevaar dat Crelan een remmende factor zou worden voor de ontwikkeling van Keytrade. De ontwikkeling van internet- en mobiele platformen gaat immers gepaard met belangrijke kosten. Bovendien zijn de activiteiten van Keytrade meer verbonden met de financiële markten, wat een aparte expertise vergt in bijvoorbeeld compliance en risicocontrole.

Versele: “Dan moet je eerlijk zijn en je de vraag stellen: gaat Crelan deze investeringen alleen dragen? In de wetenschap dat er ook investeringen nodig zijn om het bankmodel van Crelan te schragen. Je kunt een euro maar één keer uitgeven. Wat we investeren in Keytrade kunnen we niet in Crelan steken.”

Daarom werd beslist de markt af te tasten op zoek naar geïnteresseerde kandidaat-overnemers. “De timing is goed”, vindt Versele. “Er is veel cash beschikbaar, en de overnamemarkt draait. Bovendien is Keytrade een mooi bedrijf dat goed in de markt ligt.” Volgens de krant De Tijd werd de zakenbank Lazard met de verkoop gemandateerd. Naar verluidt is er nogal wat interesse voor de internetbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content