Hans Brockmans

‘John Crombez doet aan plat populisme’

Hans Brockmans redacteur bij Trends

Sp.a-voorzitter John Crombez haalt uit naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die een tarief van 33 procent zou willen invoeren voor zwart geld. Het wettelijke tarief zou 100 procent zijn. De socialistische politicus doet aan plat populisme. Hij maakt doelbewust een mengelmoes van de boete op verborgen kapitaal, en de belastingverhoging op zwarte roerende inkomsten.

Zwarte inkomsten op verborgen vermogens verjaren na zeven jaar. Als ze bij een fiscale controle aan het licht komen, kan de fiscus dus een belastingverhoging opleggen voor de voorbije zeven jaar. Als iemand op uit een miljoen zwart kapitaal in zeven jaar 15.000 euro opbrengst heeft gehaald, geldt voor die opbrengst in normale omstandigheden een roerende voorheffing van 15 procent, 2250 euro (vandaag is dat 27 procent). Deze belasting moet de fraudeur dan integraal terugstorten. De wet laat een belastingverhoging toe van 10 procent (bij een eerste overtreding uit onwetendheid) tot 100 procent (een tweede inbreuk). Het eigenlijke zwarte vermogen blijft buiten de greep van de fiscus.

John Crombez doet aan plat populisme

Toch kan een belastingplichtige zich genoodzaakt voelen om het zwarte geld integraal te witten, bijvoorbeeld uit schrik voor het gerecht. Dat had hij bijvoorbeeld kunnen doen bij de fiscale regularisatie van de regering-Di Rupo. In 2013 gold voor niet-aangegeven vermogens een boete van 35 procent op verborgen kapitalen. Dat tarief werd dus nota bene door de partij van John Crombez zelf goedgekeurd. Dat is al één reden waarom zijn uitval naar Van Overtveldt hypocriet is.

Na de die ‘laatste’ regularisatie was er een periode van onzekerheid. Mensen die met zwarte vermogens over de brug kwamen werden naargelang de wensen van de lokale belastingdienst gestraft met een boete van 6 tot 33 procent hierop (naast de belastingverhoging waarvan eerder sprake). De verschillende tarieven leidden tot een lichte chaos, omdat de advocaten aan fiscale shopping deden. Iemand als Karel Anthonissen, BBI-directeur in Gent, zag in die periode bijzonder weinig fiscale raadslieden met berouwvolle cliënten over de vloer komen.

Om aan deze rechtsonzekere situatie een einde te maken, vaardigde de Bijzondere Belastinginspectie een interne instructie uit, met een tarief van 33 procent, plus 10 procent extra boete. Crombez wil blijkbaar van deze instructie af. Dit tarief afdoen als een slinkse boeteverlaging is echter bijzonder oneerlijk. En eigenlijk is het ook behoorlijk oud nieuws. Blijkbaar ontwaken de politici stilaan uit zijn zomerslaap. Sommige duidelijk, nadat ze lang zelf aan de macht zijn geweest, met een kater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content