Fortuneo en Keytrade mikken op een sterk huwelijk

© BELGA
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Crelan-groep verkoopt haar internetbank Keytrade aan Crédit Mutuel Arkéa, dat in ons land Fortuneo bezit. De samensmelting van Keytrade en Fortuneo kan leiden tot de vorming van een sterke onlinebank, die het Belgische bankenlandschap openbreekt.

Crelan (ontstaan uit de fusie van Landbouwkrediet en Centea) was al een tijdje op zoek naar een koper voor zijn internetbank Keytrade. Volgens Luc Versele, de CEO van Crelan, paste het risicoprofiel van Keytrade (met een aanbod van risicovollere producten voor klanten die handelen op de financiële markten) niet langer bij het voorzichtige, coöperatieve bankmodel van de groep.

Vandaag kondigde Crelan aan exclusieve onderhandelingen te starten met de Franse bank Crédit Mutuel Arkéa over de verkoop van Keytrade. Die moeten leiden tot een definitieve overeenkomst in het eerste kwartaal van 2016. Keytrade is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste internetbank van België, met meer dan 200.000 klanten en een gediversifieerd productenaanbod.

Crédit Mutuel Arkéa is een van de zes regionale kassen die de Franse bank-verzekeringsgroep Crédit Mutuel vormen. Arkéa is de tweede belangrijkste coöperatie in de groep en zit regionaal ingebed in Bretagne, het Centraal Massief en het zuidwesten van Frankrijk. Crédit Mutuel Arkéa maakte vorig jaar een groepswinst van 269 miljoen euro op een bank- en verzekeringsomzet van 1,7 miljard euro. De bank heeft een eigen vermogen van 5,5 miljard euro bij een balanstotaal van 103 miljard euro.

Meer dan een onlinebroker

In ons land is Crédit Mutuel Arkéa vooral bekend als eigenaar van de onlinebank Fortuneo. Met Fortuneo wil Arkéa een van de leidende internetbanken in zowel Frankrijk als België worden. De bank publiceert geen aparte cijfers over ons land. In Frankrijk en België samen telt Fortuneo 310.000 klanten en meer dan 10 miljard euro toevertrouwd vermogen. Het leeuwendeel daarvan situeert zich in Frankrijk.

Ondanks de overname van het handelfonds van Cortal Consors in 2009 is Fortuneo in België een kleine speler gebleven. De bank kwam op de markt als een onlinebroker en heeft die perceptie nooit weten te overstijgen. Nochtans biedt Fortuneo al enkele jaren hoogrentende spaarrekeningen, termijnrekeningen en zelfs spaarverzekeringen aan. Dit jaar was de bank een van de eerste spelers die startte met online vermogensbeheer.

Maar om door te groeien miste Fortuneo een sterk merk, bekendheid in Vlaanderen en voldoende schaalgrootte. De dochter van Crédit Mutuel Arkéa wilde meer zijn dan een onlinebroker, maar miste draagvlak om haar aanbod uit te breiden en haar cliënteel te vergroten. Met de overname van Keytrade hoopt Fortuneo te kopen wat het miste: naambekendheid, een reputatie en een stevige klantenbasis.

Leidende onlinebank

Keytrade is er voorbije jaren in geslaagd de stap te zetten van onlinebroker naar onlinebank. Op kredieten na, biedt Keytrade zowat alle bancaire diensten online aan (zowel sparen, beleggen als betalen). De bank investeerde zwaar in IT, marketing en productontwikkeling, en dat woog op de resultaten. Ondanks een ruimere rentemarge en stijgende commissie-inkomsten realiseerde Keytrade vorig jaar 13,5 miljoen euro nettowinst, tegen 15,6 miljoen euro een jaar eerder.

Het samengaan van Fortuneo en Keytrade kan belangrijk zijn voor het Belgische bankenlandschap. Voor het eerst komt er een leidende onlinebank tot stand, die zowat alle bankproducten en -diensten aanbiedt, én een aandeelhouder achter zich heeft die gelooft in de digitale strategie. Crédit Mutuel Arkéa zegt bereid te zijn te investeren in de groei en de marktpositie van Fortuneo. Onder de vleugels van Crelan moest Keytrade vooral zijn eigen plannen financieren. De Belgische groep had niet echt een digitale expansiestrategie.

Doorbraak van de directe bank

De combinatie van Fortuneo en Keytrade kan de doorbraak van directe banken in België versnellen. Tot hiertoe waren onlinebanken vooral in een bepaalde niche actief: ofwel met spaarproducten (Rabobank, Evi, MoneYou, NIBC,…) ofwel als beleggingsplatform (Keytrade, Fortuneo, Bolero, Binckbank,…). Dat zorgde ervoor dat de penetratie relatief beperkt bleef. Eind 2014 werd het spaarvolume bij directe banken in ons land op 20 miljard euro en de activa onder bewaring op 15 miljard euro geschat. 10 procent van de Belgen zou klant zijn bij een onlinebank.

Naarmate het productaanbod groeit en de onlinebanken hun aantrekkelijke tarieven kunnen handhaven, kan dat aantal snel groeien, zo blijkt uit een studie van Roland Berger. De consultant denkt dat tegen 2020 een kwart van de Belgen klant van een directe bank zullen zijn. Als ze er ook nog in slagen kredieten online aan te bieden, kunnen directe banken werk maken van hun ambitie om de eerste bank van een klant te worden. Dat lijkt enkel mogelijk met de steun van een solide en geëngageerde moedermaatschappij, zoals Crédit Mutuel Arkéa bij Fortuneo/Keytrade.

Ten slotte nog dit: Crédit Mutuel is in België ook in het klassieke bankencircuit actief, maar via een andere regionale kas. Crédit Mutuel Nord Europe is de moedermaatschappij van BKCP en Beobank. De Franse coöperatie heeft de intentie die twee Belgische banken samen te voegen. CMNE is de derde grootste kas in de groep Crédit Mutuel, met activiteiten in de regio’s Nord-Pas-de-Calais, Picardië en Champagne/Ardennes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content