‘DE IMPACT VAN DIESELGATE BLIJFT BEPERKT’

De eerste twee weken na het losbarsten van Dieselgate zakte de verkoop van Volkwagen fors. Maar de voorbije twee weken milderde die daling. “De impact van de softwareaffaire is beperkt”, oordeelt Denis Gorteman, de CEO van D’Ieteren Auto. “De consumenten blijven trouw aan Volkswagen.”

D’Ieteren deelt in de klappen van het Volkswagen-concern. Sinds Dieselgate op 20 september losbarstte, verloor het aandeel van de Belgische autogroep 13 procent van zijn beurswaarde. D’Ieteren Auto voert in België de merken van Volkswagen in, zoals Audi, Porsche, Seat, Skoda en Volkswagen. In 2014 boekte de afdeling een omzet van bijna 2,7 miljard euro, goed voor ruim 22 procent marktaandeel in de verkoop van nieuwe wagens. 1,2 miljoen van de 5,5 miljoen wagens die in België rijden, komen uit de stal van Volkswagen. D’Ieteren Auto telde eind vorig jaar 1820 werknemers.

Hoe zwaar voelt D’Ieteren de gevolgen van Dieselgate?

DENIS GORTEMAN. “De voorbije vier weken is de verkoop van het merk Volkswagen met een tiende gedaald. Maar de voorbije twee weken is die daling gemilderd. Bovendien lanceert de Volkswagen Groep verscheidene nieuwe modellen. Ik verwacht door die nieuwe modellen veeleer een stijging van de verkoop.”

Toch verwacht een analistenrapport van ING dat Dieselgate volgend jaar 15 miljoen euro nettowinst wegvreet bij D’Ieteren Groep.

GORTEMAN. “Waarop stoelt die berekening? Dieselgate heeft tot nu zeker een impact, maar geen bijzonder grote. Het wordt nu uitkijken naar het autobeleid van de bedrijven. De beslissingen over de aankopen voor volgend jaar worden in oktober en november genomen. Bedrijfswagens maken 55 procent van onze verkoop van het merk Volkswagen uit. Maar de meeste particulieren en bedrijven blijven trouw aan hun merk.”

D’Ieteren moet 320.000 wagens onderhanden nemen om de sjoemelsoftware te herstellen. Wanneer start de operatie?

GORTEMAN. “We kregen van Volkswagen nog geen informatie over wat we precies moeten doen. We hebben al onze klanten al een brief gestuurd. Zodra we weten wat we moeten herstellen, zullen we hen een tweede keer per brief verwittigen. En we zullen hen nog een derde brief sturen, voor een afspraak. Uiteraard praten we met onze driehonderd dealers. Die behandelen in een normaal jaar 1 miljoen wagens. De werklast stijgt dus met een derde. Mogelijk gebeurt het herstel van de software samen met een geplande interventie. Maar we gaan nu al uit van ruimere openingsuren en openingsdagen bij onze dealers. Bovendien willen we samenwerken met technische scholen.”

U vindt onvoldoende geschoolde technische mensen in de arbeidsmarkt?

GORTEMAN. “Nee, de samenwerking met de technische scholen is een van de oplossingen. De terugroepoperatie zal meer technisch personeel vergen, zeker als we mechanische onderdelen moeten vervangen. Het wordt ook logistiek een grote uitdaging om die onderdelen in voorraad te hebben. Maar nogmaals: we weten nog altijd niet wat we moeten herstellen. We werken al langer samen met technische scholen. De terugroepoperatie is een tijdelijke opdracht, we zoeken dus tijdelijke werknemers. Voor leerlingen is het een goede ervaring bij hun eventuele toekomstige werkgever.”

Volkswagen kondigde bijkomende besparingen van 1 miljard euro per jaar aan. Voelt u de gevolgen daarvan in België?

GORTEMAN. “We weten nog niet precies waar er wordt bespaard. Maar op korte en middellange termijn is er zeker geen impact. Alle lopende investeringen werden bevestigd. Volkswagen wil ook versneld plug-in hybride en elektrische wagens in de markt zetten. Dat kan voor D’Ieteren zelfs een concurrentievoordeel opleveren. De Belgische fiscaliteit bevoordeligt de aankoop van milieuvriendelijke wagens.”

Zit de verkoop van elektrische wagens in de lift?

GORTEMAN. “We merken een heel lichte groei. We schatten de verkoop voor het hele jaar, de plug-in hybride voertuigen meegeteld, op 3200 wagens. Dat is dus minder dan 3 procent van onze autoverkoop in België.”

U werkt 23 jaar bij D’Ieteren. Hoe zwaar weegt deze crisis? Sommigen vrezen voor het faillissement van het grootste autoconcern van Europa.

GORTEMAN. “We moeten toch met beide voeten op de grond blijven staan. Uiteraard zijn er verkeerde dingen gebeurd. General Motors kreeg een boete van 900 miljoen dollar, na een laattijdige terugroepactie van wagens met een startcontactprobleem. Daardoor vielen 124 doden. En dan zou Volkswagen een boete van 18 miljard dollar moeten betalen voor een overschrijding van de uitstootnormen?

“Maar uiteraard heeft die zaak gevolgen voor ons imago. De volgende twee, drie jaar zal de groep flink moeten besparen. Maar Volkswagen Groep blijft financieel een heel solide onderneming.”

WOLFGANG RIEPL EN KURT DE CAT

“Ik verwacht veeleer een stijging van de verkoop van Volkswagen Groep”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content