Beursgang ABN AMRO moet minstens 15 miljard opbrengen

De berusgang van ABN Amro op 20 november kan tot 4,3 miljard euro opbrengen © reuters
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlandse bank ABN AMRO maakte vanmorgen haar voornemen voor een beursgang (‘intention to float’) bekend. De Nederlandse overheid hoopt minstens 15 miljard euro te recupereren van het geld dat ze moest investeren in de redding van de bank.

Het hing al enkele weken in de lucht, maar vanmorgen was het dan eindelijk zo ver: ABN AMRO bevestigde dat de bank nog voor het einde van het jaar wil noteren op de beurs van Amsterdam. Er worden certificaten van bestaande aandelen aan investeerders aangeboden. Dat mechanisme moet de bank beschermen tegen een vijandige overname. Het precieze tijdstip van de beursintroductie hangt af van de marktomstandigheden, maar aangenomen wordt dat ABN AMRO binnen drie tot vier weken zijn eerste notering mag vieren.

ABN AMRO is momenteel in handen van NLFI (Nederland Financial Investments), de stichting die de participaties van de Nederlandse staat in de financiële sector beheert. NLFI zal in eerste instantie 20 tot 30 procent van ABN AMRO naar de beurs brengen en een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden. In de jaren die volgen, zal NLFI dan zijn belang volledig afbouwen. Volgens berichten in de Nederlandse pers zou ABN AMRO, gespreid over de jaren, in vier fasen verkocht worden. Het procedé van de beursgang in stukjes paste Nederland ook al toe met het telecombedrijf KPN.

Van de eerste tranche van ABN AMRO is ongeveer 10 procent bedoeld voor particuliere beleggers. De rest gaat naar institutionele beleggers en grote investeerders. Een deel van de aandelen wordt onderhands geplaatst bij buitenlandse institutionelen.

22 miljard

De opbrengst van de beursgang gaat integraal naar de Nederlandse overheid. Die had in 2008 Fortis Bank Nederland en de restanten van ABN AMRO gekocht voor 16,8 miljard euro. De nationalisering redde de Nederlandse bankactiviteiten van de ondergang. In 2010 werden ze samengevoegd onder de naam ABN AMRO. Inclusief enkele kapitaalinjecties loopt de rekening voor de Nederlandse overheid intussen op tot 22 miljard euro.

Dat bedrag volledig recupereren, zit er niet in. De waarde van de bank wordt momenteel geschat op 15 miljard euro. Dat komt ongeveer overeen met de boekwaarde van de bank (15,2 miljard euro eigen vermogen). De Nederlanders is er echter alles aan gelegen om het onderste uit de kan te halen. De adviseurs die de beursgang begeleiden, mikken naar verluidt op een opbrengst tussen 17 en 19 miljard euro. Dat zou betekenen dat ze ABN AMRO waarderen op het niveau van concurrent ING.

Keurige nutsbank

De instelling die naar de beurs gebracht wordt, is in weinig nog te vergelijken met het ABN AMRO van voor de overname door Fortis en de daaropvolgende crisis. De wereldspeler van weleer heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Het zwaartepunt van de bank ligt nu in Nederland. Meer dan 80 procent van de inkomsten komt uit het thuisland, waardoor de bank sterk afhankelijk is van de Nederlandse economie en huizenmarkt. Van de 22.215 medewerkers werken er ruim 18.000 in Nederland.

De verwachting is dan ook dat de bank aan beleggers wordt aangeprezen als een keurige nutsbank met een gematigd risicoprofiel, die vooral kredieten verleent aan Nederlandse gezinnen en bedrijven. Een overzichtelijke bank met een stabiele inkomstenstroom, wat zich vertaalt in mooie dividendvooruitzichten. De bank is van plan vanaf het boekjaar 2017 de helft van de winst uit te keren als dividend. Nu is dat nog 40 procent. Het rendement op eigen vermogen zou de komende jaren tussen 10 en 13 procent schommelen.

In 2014 realiseerde ABN AMRO een nettowinst van 1,13 miljard euro, een resultaat dat dit jaar al gehaald werd in de eerste zes maanden. In het tweede kwartaal van 2015 bedroeg de winst 600 miljoen euro, het beste kwartaalresultaat sinds de bank in 2010 in haar huidige vorm tot stand kwam. Met het oog op de beursgang en het opstellen van het prospectus wordt de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal vervroegd tot 9 november. Oorspronkelijk was dit gepland op 13 november.

Dividendrendement

Geïnteresseerde beleggers zullen het dus vooral van het dividendrendement moeten hebben en minder van de groeiperspectieven. Al is ABN AMRO wel van plan zijn activiteiten in private banking in Europa verder uit te bouwen. ABN AMRO noemt zich, met een toevertrouwd vermogen van 190 miljard euro, de op twee na grootste vermogensbankier in de eurozone. In Nederland is de bank met MeesPierson het nummer één in private banking.

Ook in België is de bank vooral actief in vermogensbeheer. ABN AMRO Private Banking staat in België voor een toevertrouwd vermogen van circa 5 miljard euro, goed voor een marktaandeel van 3 procent. Op termijn wil de bank dit, via organische en externe groei, uitbreiden naar 10 procent. ABN AMRO controleert in België ook de internetbank Money You (die circa 2 miljard euro spaargeld vertegenwoordigt), en is actief in de financiering van bedrijven.

Doelstellingen ABN AMRO

Een rendement op eigen vermogen tussen 10 en 13 procent (in de komende jaren)

Een cost/income-ratio (verhouding kosten/inkomsten) tussen 56 en 60 procent (vanaf 2017)

Een CET1-kapitaalratio tussen 11,5 en 13,5 procent

Een dividenduitkeringsratio van 50 procent (vanaf het boekjaar 2017)

Beleggers zullen het vooral van het dividendrendement moeten hebben en minder van de groeiperspectieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content