Alle lichten op groen voor Yellen

© REUTERS

Aan de vooravond van de belangrijke vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) namen de spanningen op de financiële markten af.

De stijgende olieprijs verzachtte het sentiment op de markt van de hoogrentende obligaties, na de uitverkoop van de voorbije dagen. De Duitse ZEW-index, die het vertrouwen van Duitse analisten en investeerders meet, steeg voor de tweede maand op rij en bevestigt dat het economische herstel voortgaat. Na het herstel op Wall Street gisteren liepen de winsten op de Europese beurzen op tot 3 procent en meer. Vooral de energie- en de grondstofaandelen klimmen hoger na de pandoering van de voorbije weken. Ook de autoaandelen deden het goed, omdat de Europese autoverkoop met 14 procent steeg in november.

De dollar verzwakt door het vooruitzicht dat de Fed morgen een eerste renteverhoging aankondigt, maar dat verdere renteverhogingen langzaam en geleidelijk zullen verlopen, is goed nieuws voor beleggers. Zij hadden ook applaus voor het scheutje inflatie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse kerninflatie trok in november aan tot 2 procent, terwijl de eigenlijke inflatie (met inbegrip van de gedaalde olieprijzen) opliep tot 0,5 procent. Wall Street opende ongeveer 1 procent hoger. Niets lijkt nog een eerste renteverhoging in de Verenigde Staten in de weg te staan.

Op de Brusselse beurs wordt Colruyt (+6,09%) beloond voor de beter dan verwachte halfjaarcijfers van het boekjaar 2015-2016 (van 1 april tot 30 september), die de groep gisterenavond publiceerde. De omzet steeg met 2,9 procent dankzij aantrekkende verkoopvolumes, de lichte prijsinflatie en de verdere winkelexpansie, wat ook resulteerde in een stijging van het marktaandeel tot 31,6 procent. De brutomarge verbeterde tot 25 procent en de bedrijfswinst steeg met 6,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, vooral doordat de groep minder promoties en kortingen hoefde te geven om de strategie van laagste prijzen in stand te houden. De kosten werden onder controle gehouden, ondanks een stijging van het personeelsbestand met ruim 5 procent.

De groei van de nettowinst bleef haperen op 1 procent, omdat de belastingvoet steeg en er vorig jaar een eenmalige meerwaarde op de verkoop van Parkwind in de nettowinst zat. Door die goede cijfers herhaalt Colruyt dat het onderliggende nettoresultaat van het boekjaar 2015-2016 dat van het vorige boekjaar minstens zal evenaren. Het management blijft wel opvallend somber in zijn verdere vooruitzichten, want ze ziet geen significante verbetering van het economische klimaat en van het consumentenvertrouwen in België en Frankrijk. De markt zou ook heel competitief blijven.

Nog in Brussel krabbelt Fagron (+8,5%) overeind na de mokerslag van gisteren. Na de verschuivingen in het aandeelhouderschap van de voorbije weken is Marc Coucke opnieuw de grootste aandeelhouder van Fagron.

Het Franse farmabedrijf Sanofi (+5,3%) onderhandelt met het Duitse Boehringer Ingelheim over de uitwisseling van activa. Sanofi zou zijn afdeling dierengeneeskunde (met een waarde van 11,4 miljard euro) ruilen voor de consumentendivisie van Boehringer (met een waarde van 6,7 miljard dollar). Boehringer zou ook 4,7 miljard cash op tafel leggen om de deal evenwichtig te maken. Die transactie moet Sanofi helpen de slabakkende winstgroei een zetje te geven, omdat het bedrijf kampt met een dalende verkoop van insulinemedicijn Lantus. De deal zou vanaf 2018 moeten bijdragen aan de winstcijfers. Daarnaast wil Sanofi de cashinkomsten van de deal gebruiken om eigen aandelen in te kopen en zo de winst per aandeel op te krikken. De deal past ook in de strategie om prioriteiten te leggen en kosten te besparen.

De Duitse distributieketen Metro (+ 4,4%), dat onder meer eigenaar is van Media Markt, overtrof de winstverwachtingen in het afgelopen boekjaar. Voor het volgende boekjaar verwacht het bedrijf een lichte stijging van de winst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content