‘Alle ballast overboord’

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Japanse beurs steeg vandaag met 7,7 procent. Het was de grootste dagwinst voor de Nikkei-index sinds 20 oktober 2008. Die spectaculaire sprong komt er wel pas nadat de Japanse aandelen vorige week hun slechtste weekprestatie (-7%) sinds oktober 2008 hebben neergezet.

Heel wat beleggers hadden shortposities op Japanse aandelen opgebouwd, om in te spelen op een verdere daling van de Aziatische beurzen. Shorters verkopen geleende aandelen en moeten aandelen kopen op de markt als ze hun positie willen sluiten. Het plotse terugdraaien van die posities versterkt elke opwaartse beweging.

Er waren een aantal factoren die een rol speelden. De belangrijkste is wellicht de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente niet zal verhogen op 17 september. De hoofdeconoom van de Wereldbank, Kaushik Basu, waarschuwde onlangs dat de Fed “paniek en turbulentie” op de groeimarkten kan veroorzaken. Beleggers schatten de kans op de eerste renteverhoging van de Fed nu op minder dan één op drie.

Ook de Europese beurzen sloten met een stevige winst op de teller. De EuroStoxx50 won 1,2 procent. De Bel-20 ging 1,3 procent hoger tot 3495,01 punten.

Het Nederlandse beurshuis Rabo heeft de Belgische netbeheerder Elia (+2,1%) ontdekt als alternatief voor obligaties. Rabo start de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 44,5 euro. “De resultaten zijn rechtstreeks gelinkt aan het rendement van Belgische overheidsobligaties en onrechtstreeks aan het rendement van Duitse overheidsobligaties”, klinkt het. “Daardoor biedt het aandeel een natuurlijke bescherming tegen renteschommelingen.”

De overheid reguleert de inkomsten van Elia en vanaf 2016 is de methode voor de tariefberekening eenvoudiger en beter te begrijpen, volgens Rabo. De analisten verwachten daardoor meer opvolging van het aandeel en bijgevolg ook meer liquiditeit. Het brutodividendrendement van Elia bedraagt momenteel ongeveer 4 procent. Rabo verwacht dat het dividendrendement richting de Belgische en de Duitse tienjarige rente zal gaan, momenteel respectievelijk 1 en 0,8 procent, als er meer handel in het aandeel komt.

Het was een goede zomer voor Ryanair (+5,2%). De lagekostenmaatschappij slaagde erin de vliegtuigen gemiddeld voor 95 procent te vullen en de ticketprijs gemiddeld met 5 procent op te trekken. Voor het lopende kwartaal verwacht de maatschappij geen prijsdruk, maar wel nog voor het winterseizoen. De luchtvaartmaatschappij trekt daarom de winstprognose voor het volledige boekjaar tot eind maart op met bijna een kwart, naar een vork tussen 1,175 en 1,225 miljard euro.

De aandeelhouders van Ballast Nedam (-74%) kregen slecht nieuws. Het Turkse bouwbedrijf Renaissance verlaagt zijn bod van 1,55 euro naar 0,3 euro per aandeel. Er doken nieuwe verliezen op ter waarde van 20 miljoen euro door faillissementen van toeleveranciers en partners, waaronder Imtech Building Services. Als 95 procent van de aandeelhouders ingaat op het bod, verdwijnt een bedrijf met een 138-jarige geschiedenis van de beurs. Ballast Nedam was onder meer de hoofdaannemer van de Oosterscheldekeerkring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content