Alexandre Van Damme verstevigt sleutelrol bij AB InBev

AB InBev © Dado Ruvic / Reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De overname van SABMiller brengt verschuivingen teweeg in de raad van bestuur van AB InBev. Alexandre Van Damme, de oudst zetelende bestuurder, verstevigt zijn greep als voorzitter van het nieuwe strategische comité en als lid van het convergentiecomité.

De Belg Alexandre Van Damme (54) is bijna een kwarteeuw bestuurder bij AB InBev. De supporter en aandeelhouder van voetbalclub RSC Anderlecht werd in 1992 lid van de raad van bestuur van het toenmalige Interbrew. Daarvoor had hij enkele jaren gewerkt op de dienst fusies en overnames van de brouwer.

Van Damme, die samen met de adellijke familie Van der Straten-Ponthoz ongeveer een tiende van de aandelen van AB InBev controleert, bezit met die lange staat van dienst een schat aan ervaring. Hij is de spilfiguur die de bierconsolidatie de voorbije kwarteeuw vanaf de eerste lijn mee opvolgde en stuurde. De overname van het wereldwijde nummer twee SABMiller is de belangrijkste overname in de brouwerswereld en zet meteen ook de kroon op zijn werk.

De aankoop voor 73 miljard pond – die prijs zal nog variëren, omdat ruim een derde wordt betaald in nieuwe AB InBev-aandelen tegen een niet vastgelegde koers – is ook de duurste voor de groep. Er mag dus niets misgaan. Twee nieuwe comités in de raad van bestuur moeten waken over de vlotte integratie van SABMiller. Ook daarin speelt Van Damme een cruciale rol. Hij is de voorzitter van het strategische comité, dat de raad van bestuur adviseert over de bedrijfsstrategie, de organische groei, overnames, de verkoop van belangen en nieuwe zakenkansen. Het comité vergaderde voorlopig twee keer in 2015.

Convergentiecomité

Van Damme is ook lid van een convergentiecomité dat in november werd opgericht om de overname van SABMiller in goede banen te leiden. Het is geen formeel comité in de raad van bestuur, maar een tijdelijk en gemengd comité waarin ook mensen uit het directiecomité zetelen. Zodra de fusie is voltooid, wordt het convergentiecomité ontbonden.

Het comité vergaderde de eerste keer in december 2015. De voorzitter van het convergentiecomité is een tweede bestuurder, de 66-jarige Braziliaan Marcel Telles. Hij was CEO van AmBev in de jaren negentig. Sinds de fusie tot InBev is hij een van de sleutelbestuurders in de groep. De fusie van Interbrew en AmBev kwam er trouwens na persoonlijke contacten tussen Telles en Van Damme. De twee leerden elkaar in 1995 kennen, in de nasleep van de toenmalige overname van de Canadese marktleider Labatt door Interbrew.

Ook andere directieleden – CEO Carlos Brito, de juridische directeur Sabine Chalmers en David Almeida – hebben een zitje in het convergentiecomité. Almeida, die sinds 1998 actief is bij de brouwer, was vanaf 2008 de hoofdverantwoordelijke voor de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. Sinds 1 december vorig jaar is de man met de dubbele Braziliaanse en Amerikaanse nationaliteit lid van het directiecomité, als hoofd integratie. Het is een nieuwe functie, die de integratie van SABMiller opvolgt.

Het convergentiecomité is belangrijk. Ook na de fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev werd in maart 2004 zo’n comité opgericht. Dat moest de twee bedrijven samenvoegen, zorgen voor een eenvormige bedrijfscultuur en belangrijke benoemingen doordrukken. Ook toen was Marcel Telles de voorzitter. Peter Harf, de latere voorzitter van de raad van bestuur van AB InBev, zetelde eveneens in dat convergentiecomité. Het comité bleef uiteindelijk overeind tot in 2008, met later ook Carlos Brito en Stéfan Descheemaeker als lid.

Zichtbaardere rol

Descheemaeker is vandaag bestuurder voor rekening van de Belgen bij AB InBev (de Belgische families bezitten bijna 29% van de aandelen). Hij wordt aangezien als een vertrouwenspersoon van Alexandre Van Damme. Maar Van Damme schuift dus op naar een nog zichtbaardere rol in het concern, met een duidelijke directe link naar het topmanagement. Hij is in de raad van bestuur ook voorzitter van het financieel comité (balanscontrole en financieel beleid) en lid van het benoemingscomité (dat oordeelt over belangrijke posities binnen de onderneming). Daarmee is Van Damme een spilfiguur binnen vier van de zes comités rond de raad van bestuur.

De hyperactieve rol van Alexandre Van Damme steekt schril af tegen het veel lauwere profiel van de andere Belgische bestuurders. Grégoire de Spoelberch (49), die bestuurder is sinds 2007, is enkel lid van het benoemingscomité. Paul Cornet de Ways Ruart (48), bestuurder sinds 2011, is in geen enkel van de zes bijzondere comités rond de raad van bestuur actief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content