Bach geremixt

Bach herwerkte vaak muziek van zichzelf en van anderen in zijn composities. En zijn muziek wordt zelf al driehonderd jaar gretig geremixt. Stof genoeg om de Bach Academie 2018 mee te vullen.

De Bach Academie strijkt woensdag weer neer in het Brugge. Naar gewoonte draait het festival rond een thema, waar zowel klassieke ensembles als verrassende gasten mee aan de slag gaan. Dat is dit jaar ‘Bach bewerkt’, en dat kun je op twee manieren interpreteren. Bach verwerkte muziek van collega’s in zijn werk. Het bekendst is het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi. Aan het begin van zijn carrière maakte Bach talloze transcripties, onder meer van muziek van Georg Philipp Telemann, Antonio Vivaldi en Arcangelo Corelli. Die praktijk werd niet als plagiaat beschouwd. Bach moest in een korte tijd een grote hoeveelheid muziek componeren, waardoor hij soms noodgedwongen teruggreep naar bestaande werken. In zijn loopbaan herwerkte hij ook zijn eigen melodieën in steeds nieuwe vormen.

Er zijn ook heel wat muzikanten en ensembles die muziek van Bach hebben geremixt, gerecycleerd of getransformeerd. Anthony Burgess is vooral bekend van zijn boek A Clockwork Orange, waarin Beethovens Vijfde symfonie een rol speelt. Maar als componist adapteerde hij Bachs Wohltemperierte Klavier tot The Bad-Tempered Electronic Keyboard. De Belgische pianist Stéphane Ginsburgh combineert dat werk met composities van Dmitri Sjostakovitsj, die Bach remixte in zijn preludes en fuga’s.

Collegium Vocale, onder leiding van Bach-specialist Philippe Herreweghe, is uiteraard weer van de partij, zowel met concerten als met open repetities. Herreweghe laat zich na het openingsconcert samen met zijn vriend Paul Robbrecht, de architect van het Concertgebouw, interviewen door Pat Donnez. Het slotbenefietconcert is ook voor Herreweghes ensemble. Het brengt Latijnse kerkmuziek van Bach, waarin hij eigen composities heeft hergebruikt.

Bach Academie, van 24 tot 28 januari op diverse locaties in Brugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content