Elke winter sneeuwballen

© fotografie Wouter Rawoens

Sinds vier jaar kunnen we gerust zijn. Er zijn elke winter sneeuwballen. De jonge ondernemer Tanguy Serraes blaast de Gentse lekkernij nieuw leven in.

Student koopt sneeuwballenmaker

In september 2013 stopte Tanguy Serraes (26) al het geld dat hij met zijn voetbalcarrière in vierde nationale had verdiend in de overname van confiserie Larmuseau. Na talrijke kleine projecten was het tijd echt te ondernemen. Dat deed de Gentenaar liever dan studeren. Hij werkte zijn opleiding aan de hogeschool dan ook niet af. “Ik wilde altijd al zelf iets creëren”, zegt Tanguy Serraes. “Toen mijn vader me wees op een artikel in de krant zag ik mijn kans. ‘Sneeuwballen dreigen te verdwijnen’, kopte het artikel. Ik en mijn vrienden hadden nooit van het product gehoord, hoewel we rasechte Gentenaars zijn. Ik ging met het product langs middenstanders. De reacties waren lovend, maar het product zelf onbekend.”

“Ik ontdekte een ambachtelijk, lokaal, goed en uniek product. Het had alles om een succes te worden. Alleen was het onder de toen 68-jarige eigenaar klein gebleven.” Serraes kocht het bedrijf met de hulp van de bank en leerde het recept van de vorige eigenaar. Sindsdien is het bedrijf gegroeid naar zes tot negen medewerkers en een omzet van een half miljoen euro. Ook de ambities rijpten, samen met de intrede van een tweede vennoot. “De omzet moet zeker maal tien kunnen. Onze Snowballs of Boules de neige zijn gemaakt om ook in het buitenland een succes te worden.”

1 Geheim recept mengen Wanneer het 's avonds doodstil is in het atelier mengt Tanguy Serraes zijn geheime recept. Hij leerde het van de vorige zaakvoerder, Johnny Larmuseau, van wie hij het bedrijf kocht. Twee jaar lang stond de nieuwe, jonge zaakvoerder alleen in voor de productie.
1 Geheim recept mengen Wanneer het ‘s avonds doodstil is in het atelier mengt Tanguy Serraes zijn geheime recept. Hij leerde het van de vorige zaakvoerder, Johnny Larmuseau, van wie hij het bedrijf kocht. Twee jaar lang stond de nieuwe, jonge zaakvoerder alleen in voor de productie. “Niemand mag weten wat en hoeveel ingrediënten ik erin draai”, zegt Tanguy Serraes. “Enkel wanneer iets met me gebeurt, vinden ze het gepatenteerde recept in de kluis.”© fotografie Wouter Rawoens
2 Ingrediënten opkloppen Deze basis wordt aangevuld met boter en vanille. Op zich is dat maar een bodem in een grote mengkom. De mixer klopt het mengsel op tot een schuimige massa die net niet over de rand van de pot piept. Het is secuur werk. Afhankelijk van temperatuur en de luchtvochtigheid varieert het kloppen van een kwartier tot half uur.
2 Ingrediënten opkloppen Deze basis wordt aangevuld met boter en vanille. Op zich is dat maar een bodem in een grote mengkom. De mixer klopt het mengsel op tot een schuimige massa die net niet over de rand van de pot piept. Het is secuur werk. Afhankelijk van temperatuur en de luchtvochtigheid varieert het kloppen van een kwartier tot half uur.© fotografie Wouter Rawoens
3 Duizenden balletjes spuiten Een arbeider schept het luchtige witte mengsel in een bakje. Van daaruit druipt het in de zeven spuitkoppen van de zestig jaar oude spuitmachine. Per zeven druppelt de juiste hoeveelheid op de draaiende band eronder. Het resultaat zijn mooie rondjes die het boterige binnenste van de sneeuwballen vormen.
3 Duizenden balletjes spuiten Een arbeider schept het luchtige witte mengsel in een bakje. Van daaruit druipt het in de zeven spuitkoppen van de zestig jaar oude spuitmachine. Per zeven druppelt de juiste hoeveelheid op de draaiende band eronder. Het resultaat zijn mooie rondjes die het boterige binnenste van de sneeuwballen vormen. “Het voordeel van oude machines is dat ze niet stukgaan, op een enkele kapotte riem na. Bovendien zijn kleine mankementen gemakkelijk zelf te herstellen.”© fotografie Wouter Rawoens
Elke winter sneeuwballen
© 4 De koeltunnel in De duizenden balletjes uit één mengsel glijden traag door de koeltunnel. "We kunnen niet zeggen hoelang, tege
Elke winter sneeuwballen
© 5 Douchen onder chocolade Wanneer ze gekoeld zijn, krijgen de balletjes een douche en een bad in pure Belgische chocolade. De ch
6 Verdrinken in bloem De band vol bloem vormt de laatste stap in de productie. Omwikkeld door chocolade vallen de zware ballen in een dikke laag bloem. De bloem biedt geen enkele weerstand. Nadien schudt een rasterband de overtollige bloem eraf. Die wordt gerecupereerd, net zoals de chocoladeschilfers die tussen de bloem klonteren.
6 Verdrinken in bloem De band vol bloem vormt de laatste stap in de productie. Omwikkeld door chocolade vallen de zware ballen in een dikke laag bloem. De bloem biedt geen enkele weerstand. Nadien schudt een rasterband de overtollige bloem eraf. Die wordt gerecupereerd, net zoals de chocoladeschilfers die tussen de bloem klonteren.© fotografie Wouter Rawoens
7 Keuren met oog en handen Elke sneeuwbal wordt manueel gekeurd tijdens het inpakken: zijn ze koud genoeg, voldoende zwaar en rond? Ballen die niet zwaar genoeg of niet perfect rond zijn, belanden in een bakje onderaan. Ze worden het begin van de volgende productie opnieuw door het botermengsel gemengd.
7 Keuren met oog en handen Elke sneeuwbal wordt manueel gekeurd tijdens het inpakken: zijn ze koud genoeg, voldoende zwaar en rond? Ballen die niet zwaar genoeg of niet perfect rond zijn, belanden in een bakje onderaan. Ze worden het begin van de volgende productie opnieuw door het botermengsel gemengd. “Hier gaat niets verloren.”© fotografie Wouter Rawoens
8 Op transport Elk klein, wit-blauw doosje met achttien sneeuwballen krijgt een plastic folie. Dan zijn ze klaar voor het transport naar bakkers, winkels en topchefs in België, en binnenkort ook naar het buitenland. Serraes wil zijn bedrijf zien groeien. De ene productiekamer biedt nog mogelijkheden.
8 Op transport Elk klein, wit-blauw doosje met achttien sneeuwballen krijgt een plastic folie. Dan zijn ze klaar voor het transport naar bakkers, winkels en topchefs in België, en binnenkort ook naar het buitenland. Serraes wil zijn bedrijf zien groeien. De ene productiekamer biedt nog mogelijkheden. “We produceren nu tien à elf uur per dag. Ons doel is de machines altijd te laten draaien. Mijn hart bloedt wanneer ik de band ‘s avonds stil zie staan.”© fotografie Wouter Rawoens
Elke winter sneeuwballen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content