Buitenlandse groei in het zog van de groep

SLUISHUIS Het grootschalige woningcomplex wordt het eerste project van Besix RED in Nederland.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Besix RED kijkt steeds nadrukkelijker over de grenzen. Na Luxemburg en Frankrijk zoekt de Belgische projectontwikkelaar het nu vooral in het noorden.

Eind oktober dient Besix RED de bouwaanvraag in voor het project Sluishuis op IJburg bij Amsterdam. Voor het grootschalige woningcomplex (39.000 m2) werkt het samen met de lokale ontwikkelaar VORM en het gereputeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG).

Het wordt het eerste project van Besix RED in Nederland. De projectontwikkelaar van Besix Group onderstreept er zijn internationale ambities mee. Besix RED is al erg actief in Luxemburg. Het heeft er zes projecten in de pijplijn, waaronder Casa Ferrero, het nieuwe hoofdkantoor (29.500 m2) van de chocolademultinational. In Frankrijk staat in Rijsel een kantoorgebouw van 13.000 m2 op zijn palmares en het bekijkt kansen in Bordeaux, Lyon, Parijs en Rijsel.

In Nederland mikt Besix RED op de steden in de Randstad. En sinds de stap naar Nederland lonkt Besix RED ook naar de meer noordelijke markten. “Zweden, Denemarken en Finland staan hoog op ons verlanglijstje”, stelt gedelegeerd bestuurder Gabriel Uzgen. “We bestuderen al enkele dossiers in Stockholm en Helsinki.” Dat zijn landen en steden waar Besix Group al projecten heeft lopen. “De activiteiten en de contacten van de groep vergemakkelijken onze toegang. Het is ook een troef dat de groep zo’n grote bouwexpertise heeft. Voor het Sluishuis in Amsterdam bouwen we boven het water. Dat is behoorlijk complex.”

In Zwitserland bekijkt Besix RED opties in Lausanne, Genève en Zürich. Ook de zuidelijke steden Lissabon, Madrid en Barcelona heeft Besix RED in het vizier.

Diversificatie

De internationalisering sluit aan bij de diversificatiestrategie. “Vastgoed is een cyclische sector. Door op verschillende terreinen actief te zijn, zwakken we de schommelingen af.”

Besix RED zette de diversificatie al in 2004 in, toen het zijn hoofdzakelijk residentiële activiteiten uitbreidde met kantoorontwikkelingen. “Nu is meer dan 50 procent van onze ontwikkelingen niet-residentieel”, zegt Uzgen. Besix RED heeft ook enkele hotelprojecten gerealiseerd. En het participeert voor 12,5 procent in het Brusselse shoppingcenterproject NEO van Unibail-Rodamco. In samenwerking met een Duitse investeerder bestudeert Besix RED ook de seniorenwoningen. Deze diversificatie moet resulteren in een stabiele, gecontroleerde groei.

Het parcours in de eerste helft van dit decennium oogt fraai. De omzet klom tussen 2010 en 2016 van 64,7 naar 113,1 miljoen euro.

“De verhoogde interesse en ambities in het buitenland betekenen niet dat Besix RED de thuismarkt de rug toekeert”, verzekert Gabriel Uzgen. “Het gras is echt niet groener aan de overkant”, zegt hij. Ook in eigen land wil Besix RED geografisch diversifiëren. “We zijn lang zo goed als afwezig geweest in Vlaanderen. Met projecten in Gent, Herent en Oudenaarde is dat veranderd. En we willen nog actiever worden in Vlaanderen. Gent blijft hoog in onze lijst staan, maar ook Antwerpen, Leuven en Mechelen bestuderen we intensief. Ook in iets kleinere steden willen we aan de slag.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content