Daniel Minschart (58): ‘Onze klanten hadden geen last van gijzelsoftware’

© gf

In juli betaalde een groep rond de Braziliaans-Amerikaanse IT-ondernemer Nana Baffour 220 miljoen euro voor Getronics. De verkoper, de Duitse investeringsbank Aurelius, boekte zo zijn grootste exit ooit. Aurelius zette vorig jaar Daniel Minschart aan het hoofd van Getronics Belux. De omzet van de Belux-vestiging was fors gedaald tot 87 miljoen euro. 67 werknemers waren vertrokken. Minschart moest voor een ommekeer zorgen bij de IT-dienstverlener, die actief is in werkplekbeheer, unified communications, cloudoplossingen, applicatieontwikkeling, datacenters en toepassings- en databeheer.

U vertrok met een gehavende organisatie.

DANIEL MINSCHART. “Sinds we onze Play to Win-strategie hebben ingevoerd, hebben we geen klanten meer verloren. Het aantal potentiële bestellingen in de pijplijn is verdubbeld. Een aantal belangrijke langetermijncontracten is hernieuwd. Onder de medewerkers is het engagement flink gestegen. We hadden leuke evenementen, zoals een barbecue. In klantentevredenheid blijven we in de top vijf van de Whitelane-studie. Wat tegenvalt, is dat het niet snel genoeg gaat. Ik had gehoopt sneller nieuwe klanten en orders te winnen. Onze omzet zal ongeveer gelijk zijn. Ik had gehoopt op een duidelijke stijging.”

Nu IT-toepassingen abonnementen worden, worden traditionele systeemintegrators informaticabeheerders, net zoals u. De concurrentie verscherpt.

MINSCHART. “Wij beginnen ook nieuwe activiteiten. Wij pakken uit met de capaciteit in applicatieontwikkeling van de groep. In Madrid hebben we onlangs ons Security Operations Center geopend, dat proactief beschermt tegen malware en dergelijke. Dat lanceren we hier binnenkort. De omgevingen die wij beheerden, hadden geen last van de gijzelsoftware in mei en juni. In de gezondheidszorg komen we met een elektronisch patiëntendossier. We zijn in de running voor mooie aanbestedingen.”

Hoe was het werken met de investeringsbankiers van Aurelius?

MINSCHART. “Aurelius heeft goed werk gedaan. Het heeft een aantal acquisities gegroepeerd: Getronics, Connectis in Spanje en vorig jaar de Managed Cloud-afdeling van de telecomoperator Colt. Aurelius heeft zo een portfolio samengesteld die echt beantwoordt aan de markt. En dan is het een koper gaan zoeken.”

Met Nana Baffour hebt u een ander soort aandeelhouder. U blijft op post?

MINSCHART. “Ik ben benoemd tot CEO voor de Benelux en ik heb plannen om niet alleen in België en Luxemburg te investeren, maar ook in Nederland. Ook andere Belgen krijgen sleutelposities in het nieuwe Getronics. Isabelle De Weirdt wordt directeur marketing en communicatie voor de hele groep. Sofie De Vos wordt verantwoordelijk voor innovatie en daarmee voor ons toekomstig aanbod.

“Baffour heeft een innovatiemodel op basis van partnerschappen met universiteiten, investeringen in start-ups en cocreatie met klanten en partners. Daarvan kunnen we profiteren. Ons doel is onze hele portfolio bij onze klanten te positioneren. We blijven bij onze doelgroep: middelgrote bedrijven, zoals de mineralenontginner Sibelco en banken zoals Argenta, Crelan en Nagelmackers. En bij de Europese instellingen. We hebben nog een weg te gaan, maar je hoort nog van ons.”

B.L.

“Onze omzet zal ongeveer gelijk zijn. Ik had gehoopt op een stijging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content