Niet langer vervloekt

© BI

Het viel op na de Masters hoe blij iedereen was met de overwinning van Sergio Garcia. De Spanjaard, die in 1999 bij de professionals debuteerde, was de Poulidor van de golfsport: hij had een abonnement op ereplaatsen in de grandslamtoernooien. 22 keer finishte hij in de top tien. Vier keer werd hij tweede: op de British Open in 2007 en 2014, en op de USPGA in 1999 en 2008. Maar winnen deed hij nooit. Er leek een vloek te rusten op Garcia, een beetje zoals op de Schot Colin Montgomerie, die in zijn rijke carrière nooit een major op zijn naam kon schrijven.

Maar deze keer is het dus wel gelukt voor Garcia. Op zijn 37ste mocht hij eindelijk de trofee omhoogsteken. “Ik ben het hele toernooi rustig gebleven, positief ingesteld ook. Zelfs toen Justin Rose met nog vijf holes te gaan twee slagen voorstond, bleef ik ervan overtuigd dat ik kon winnen. Dat zelfvertrouwen heeft het verschil gemaakt”, zei Garcia na afloop.

Golf is een zeer mentale sport. Voor Garcia werd het stilaan een obsessie dat hij er nooit in slaagde een toptoernooi te winnen. Hij kreeg de reputatie van een loser. In de toernooien van de grand slam stond hij onder behoorlijk zware druk om te presteren, en na afloop ging hij naar huis met een gevoel van frustratie. Maar de jongste maanden lijkt de Spanjaard een nieuw evenwicht te hebben gevonden. Het was wellicht niet toevallig dat ook zijn privéleven een nieuwe wending heeft genomen: binnenkort trouwt de Spanjaard met een Amerikaanse journaliste. Het valt waarnemers op dat Garcia de jongste tijd veel filosofischer is en sneller relativeert: “Ik ben beginnen te denken dat het leven zoet is en helemaal niet ophoudt als ik geen major kan winnen.”

Maar op het moeilijke parcours van Augusta lukte het dan plots toch, hoewel het zeer nipt was: op de achttiende hole miste hij een putt voor de overwinning vanaf amper twee meter. Die fout zette Garcia recht in de play-off tegen Justin Rose. Toevallig trok Garcia het bekende groene jasje aan op de dag dat zijn betreurde landgenoot en rolmodel Severiano Ballesteros zijn zestigste verjaardag zou hebben gevierd. “Misschien stuurde hij van daarboven positieve golven naar mij”, zei Garcia.

Spanje hoopt dat de eerste grandslamoverwinning een keerpunt is voor Sergio Garcia. Ook Phil Mickelson wachtte lang – twaalf jaar – op winst in een major, tot het in de Masters van 2004 plots wel lukte. Het was een bevrijding voor Mickelson, die sindsdien nog vier andere majors heeft gewonnen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content