Wereldse keuken

© DANIEL GEERAERTS

De nieuwe place to be in Antwerpen is ondergebracht in een gerestaureerd historisch koetshuis aan het onlangs aangelegde Park Spoor Noord. Gå Nord is Deens voor ‘Ga naar het noorden’. Het verwijst naar de zaakvoerder Nikolaj Kovdal, die Deense wortels heeft. Hij werkte met vennoot Sven Wille eerder samen bij Cargo Zomerbar en Little Butcher’s Summer Grill.

De inrichting is bruut. De aandacht gaat naar de open keuken, waar een bataljon koks druk in de weer is. Centraal staat een glazen rijpingskast voor vlees, die de slager De Laet & Van Haver ter beschikking stelt. Er is een open haard met sofa’s en voor mooie dagen wacht een ruim terras. ‘s Avonds verschijnt le beau monde en voor de lunch halen havenbaronnen hun hart op aan een exclusief stuk vlees.

Een herefordlenderibstuk kost 46 euro. De côte à l’os van rassen als rubia gallega, simmentaler en hereford worden per gewicht verkocht. Naast vlees vermeldt de kaart een visgerecht, drie voorgerechten en twee nagerechten. De chef-kok is Timothy Tynes. Hij komt uit Nederland, maar zijn wortels liggen in Indonesië. Tynes kreeg een opleiding bij Kobe Desramaults, Olly Ceulenaere en Sergio Herman. Vooral de stijl van Herman is herkenbaar in de complexe wereldse bereidingen. Ook Indonesische en Surinaamse invloeden zijn verwerkt.

Om aan het prijzengeweld te ontsnappen namen wij onze toevlucht tot het viergangenmenu (52 euro). Daarbij bestelden wij een glaasje cava Saniger Brut Nature (6 euro). Bij het eten werd het glas gevuld met een zachte, te warme Apatsagi Pincészet Pinot Noir uit Hongarije (10 euro per glas – te veel – of 44 euro per fles – ook dat is goed doorgerekend). Er kwamen gevarieerde amuses, zoals dip van raketsla met cracker, brioche met crème van mimolette-kaas en mosseltjes met granité van Thaise basilicum en rode curry. Het voorgerecht bestond uit gepekelde zalm met granité van mierikswortel, chiboust van komkommer en lentekruiden. Nasi kuning met rauwe prei lag in het bord met een minuscuul stukje mooie meid. Daarbij kwam seroendeng van geroosterde kokos en pinda’s en zelfgemaakte kroepoek. Het hoofdgerecht was een ministukje kalfsvlees van de grill met tot zalf verwerkt merg, asperge van de grill, tuinbonen en kroketje van kalf. Het menu eindigde met hazelnootcrème, een ijsje van koriander en krokant van karamel. Gå Nord legt de lat hoog. Veel aandacht gaat naar de presentatie. De composities zijn best smakelijk, maar al die crèmes, moesjes en granités zijn alweer passé.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content