De wereld in het klein

CHRISTOPHER HART "De filosofie van ons fonds is sinds de jaren tachtig niet veranderd." © GF

De fondsen die beleggen in wereldwijde aandelen hebben de financiële crisissen van het afgelopen decennium goed doorstaan. Het fonds Robeco BP Global Premium Equities dankt zijn Morningstar Award aan zijn consistente beleggingsfilosofie.

Fondsen die beleggen in wereldwijde aandelen zijn interessant om een portefeuille snel en optimaal te diversifiëren. Ze leveren vaak een meer dan behoorlijk rendement op. De fondsen die in België worden gecommercialiseerd, haalden de afgelopen tien jaar een gemiddeld jaarrendement tussen 4 en 8 procent. Ze hebben de financiële crisissen van het afgelopen decennium dus goed doorstaan.

Het fonds Robeco BP Global Premium Equities is onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Morningstar Award 2017 in de categorie van de wereldwijde aandelenfondsen. “De filosofie van ons fonds dateert van de jaren tachtig en is al die jaren niet veranderd. Ze berust op drie criteria: de waardering, solide fundamenten en een positief momentum”, zegt Christopher Hart, een van de beheerders. “Ons universum omvat 10.000 aandelen, waarin we kunnen beleggen zonder rekening te houden met een referentie-index. We kunnen zowel investeren in grote als in middelgrote en kleine kapitalisaties.”

Hoge vrije kasstroom

Hart wijst erop dat ongeveer 90 procent van de portefeuille van zijn fonds afwijkt van de MSCI World-index. “Historisch bekeken beleggen we tussen 10 en 40 procent van de activa in Europa, tegenover 40 à 70 procent in de Verenigde Staten, en 5 à 20 procent in Groot-Brittannië.” De beheerders maken eerst een kwantitatieve selectie van bedrijven, die de analisten daarna onder de loep nemen. “Wij zetten in op ondernemingen met een hoge vrije kasstroom en kijken vooral naar de manier waarop de directies die middelen gebruiken. Onze voorkeur gaat uit naar ondernemingen die daarmee een dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen, wat in het voordeel is van de aandeelhouders.”

De rotatiegraad van de aandelen in de portefeuille schommelt tussen 80 en 100 procent per jaar. “Dat kan veel lijken, maar we beschikken steevast over 900 bedrijven waarvoor we een koersdoel hebben. Als een van de honderd aandelen in onze portefeuille minder aantrekkelijk wordt volgens onze drie beleggingscriteria, hebben we altijd nieuwe achter de hand om ze te vervangen”, zegt Hart. “Onze goede prestaties van de afgelopen jaren hebben we te danken aan onze capaciteit om goede bedrijven te kiezen in sectoren die andere beheerders links laten liggen, zoals energie, industrie, financials en grondstoffen. We blijven daar aantrekkelijke kansen vinden.” Onder de belangrijkste posities van het fonds zijn namen als Bank of America, Siemens, Berkshire Hathaway, Diamondback Energy en CRH.

Hoge kwaliteit

Het fonds Henderson Gartmore Global Growth behoorde tot de andere twee finalisten voor de Morningstar Award. Het focust op groeiaandelen, waardoor de prestaties iets zijn achtergebleven in 2016. Maar volgens beheerder Ronan Kelleher slagen hij en zijn collega’s erin op lange termijn een goed rendement te halen met een beperkte rotatie van de activa. “Wij spelen in op trends zoals de digitale disruptie, innovaties in de gezondheidszorg, energie-efficiëntie en de groei van de opkomende markten door te beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven van hoge kwaliteit.”

“Wij hebben alleen bedrijven in portefeuille waarvan we denken dat ze de komende vijf jaar goed presteren. Het behoud van het kapitaal staat centraal in onze beleggingsfilosofie”, stelt Kelleher. Henderson Gartmore Global Growth heeft een geconcentreerde portefeuille met een vijftigtal waarden, waaronder Apple, Alphabet, American Express, Amazon, Cognizant, Shoprite en ICON.

Beperkte rotatie

De strategie van MFS Meridian Global Equity, de derde finalist, is vergelijkbaar: de beheerders richten zich op aantrekkelijk gewaardeerde groeibedrijven, om een rendement op lange termijn neer te zetten. “Wij staan positief tegenover bedrijven die sterker groeien dan de rest van de markt tijdens de hele economische cyclus”, zegt beheerder Roger Morley. Het beleggingsuniversum van het fonds omvat 800 bedrijven waarvoor de analisten van MFS Meridian een koopadvies hebben gegeven. De portefeuille telt tussen 80 en 100 aandelen.

Net zoals de portefeuille van de andere fondsen in de top drie heeft die van MFS Meridian Global Equity weinig gemeen met zijn referentie-index. De jaarlijkse rotatie is extreem laag en bedroeg 12 procent in 2016. Dat betekent dat een positie gemiddeld 6 à 10 jaar in de portefeuille blijft. “We kopen aandelen voor een lange periode”, stelt Morley. Onder de belangrijkste posities van het fonds zijn waarden als Thermo Fisher, Stryker, Bayer, Nestlé, Time Warner, Walt Disney, Visa, Accenture en Reckit Benckiser.

Frédéric Dineur

“De richting van de markten voorspellen over een periode van één jaar is meer giswerk dan iets anders” – Ronan Kelleher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content