Een nieuw bestuur voor het biv

YVES VAN ERMEN Gaf de voorzittersfakkel door aan Stefaan Leliaert. © GF

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft een nieuw bestuur. Begin februari nam de Nederlandstalige Stefaan Leliaert de voorzittersfakkel over van de Franstalige Yves Van Ermen. Het ‘bureau’, zowat de uitvoerende macht van het BIV, bestaat voorts uit Alain Deketelaere (Century 21 Deketelaere & Co in Blankenberge) in de functie van (Nederlandstalige) tweede ondervoorzitter, penningmeester Nicolas Watillon (Proxigest Immobilier in Bouge) en een Franstalige eerste ondervoorzitter. Die functie was toegewezen aan Paul Houtart, maar die vastgoedmakelaar en zaakvoerder van Les Viviers properties is op 12 februari onverwacht overleden. Elke legislatuur (vier jaar) wijzigen de taalrollen.

Stefaan Leliaert, bestuurder bij De Syndic (onderdeel van Dewaele Vastgoedgroep), zegt “vereerd te zijn met het voorzitterschap”, maar voegt eraan toe dat hij nooit voorzittersambities heeft gekoesterd. “Tot zes maanden geleden was dat het verste van mijn gedachten. In de zomer hebben ze dan voorzichtig eens gepolst of ik interesse had om me kandidaat te stellen. Ik heb niet meteen ja gezegd, want zoiets moet je toch afstemmen met de mensen met wie je samenwerkt. De vraag kwam ook meteen of die voorzittersfunctie wel combineerbaar is met mijn functie bij De Syndic.”

Waarom heeft hij toegezegd? “Een kwestie van verantwoordelijkheid op te nemen”, antwoordt Leliaert. “We hebben als vastgoedmakelaars het voorrecht via het BIV ons eigen vak te organiseren. Als je dan de kans krijgt daar als voorzitter actief aan mee te werken, laat je die niet zomaar liggen. Ik zag ook een win-win voor het BIV en de Dewaele Vastgoedgroep. We hebben bij Dewaele een jonge, dynamische visie op automatisering en communicatie. Ik denk dat we die expertise voor een stukje kunnen aanwenden in het BIV. Aan de andere kant straalt mijn voorzitterschap ook wel positief af op Dewaele.”

Grote koerswijzigingen moeten we volgens Leliaert niet verwachten. “Dat is niet nodig en ook niet wenselijk. Onder de vorige voorzitters is het BIV in rustiger vaarwater gekomen. Dat willen we zo houden. Overigens liggen de kerntaken van het BIV grotendeels vast. Ik heb me voorgenomen de eerste maanden veel te luisteren. In de eerste plaats naar de mandatarissen, maar ook naar de vaste medewerkers van het BIV, want daar zit veel kennis. Er zijn wel enkele thema’s waar ik werk wil van maken, zoals het verbeteren van de organisatie en de kwaliteit van de stages. Het imago van de makelaar kan ook beter. Hetzelfde geldt voor het imago van het BIV bij de makelaars. Veel makelaars kennen het BIV louter als een organisatie waaraan ze jaarlijks een bijdrage moeten betalen en als een orgaan dat hen kan bestraffen.”

Opvallend is dat, na Yves Van Ermen, opnieuw een syndicus aan het hoofd van het BIV staat, terwijl de syndici in het BIV een kleine minderheid vormen. Toeval? In de wandelgangen van het instituut klinkt het dat de syndici de ‘gave van het compromis hebben’, een pluspunt in een complexe organisatie als het BIV. “Ik denk dat het toeval is”, zegt Van Ermen. “Maar het is wel juist dat het beroep van syndicus een aantal vaardigheden vergt die ook van pas komen als BIV-voorzitter. Ik denk dan aan het leiden van vergaderingen en inzicht hebben in cijfers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content