Agressieve Spanjaard

SERGIO GARCIA In golf is zelfbeheersing cruciaal. © REU

In het toernooi van de European Tour in Abu Dhabi zijn de stoppen bij Sergio Garcia helemaal doorgeslagen. De Spanjaard speelde heel nerveus en had het heel moeilijk met de fouten die hij maakte. Hij uitte meermaals zijn frustratie, en beschadigde daarbij met zijn schoenen de green, haalde een paar bunkers overhoop en schold de caddies de huid vol omdat ze het zand niet hadden gevlakt. “Het was alsof een kudde kamelen door de bunker was gepasseerd”, zeiden getuigen. Het was nooit gezien op het hoogste niveau.

De scheidsrechters beslisten de vroegere winnaar van de Masters te diskwalificeren voor “onaangepast gedrag”. El Niño, zoals Garcia ook wel wordt genoemd, excuseerde zich daarna uitgebreid, zowel bij het publiek als bij zijn collega’s. “Ik heb mijn collega’s gezegd dat dit nooit meer zal gebeuren”, verklaarde de Spanjaard. Ondertussen is het kwaad wel geschied. Professionele golfers zijn ook maar mensen van vlees en bloed, en kunnen ook humeurig zijn of in woede ontsteken. Alleen is golf een heel andere sport dan voetbal of tennis. Zelfbeheersing is cruciaal.

De meeste spelers gaven liever geen commentaar op de uitschuiver van Garcia. Alleen de Amerikaan Brooks Koepka durfde luidop kritiek te geven op het gedrag van de Spanjaard. “Sergio leek een verwend nest. Als je veertig bent, kun je je zo niet gedragen”, zei het nummer twee van de wereld. De verantwoordelijken van de European Tour goten liever geen olie op het vuur en vonden het niet nodig de Spanjaard te schorsen. Garcia is dan ook een van de grootste ambassadeurs van de golfsport en hij is een spilfiguur in het Europese team voor de Ryder Cup.

Het neemt niet weg dat het voorval sporen zal nalaten. Golf is een sport die waarden als respect voor de regels en fairplay hoog in het vaandel voert. Een profspeler moet overal en altijd een voorbeeld zijn. Hij wordt zelfs verondersteld zichzelf te bestraffen als hij het reglement overtreedt en niemand dat gemerkt heeft. Het zit in het DNA van de golfsport. Maar Garcia is geen unicum. Topspelers worden er almaar vaker op betrapt dat ze hun club in de grond keilen na een gemiste slag, of hun putter breken na een gemiste birdie. Er is dus werk aan de winkel in de golfsport, die met allerlei ingrepen aan het reglement wil moderniseren en jongere spelers wil aantrekken: opnieuw meer respect voor de etiquette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content