‘Hier heerst een ondernemersmentaliteit’

STIJN BIJNENS "Gimv brengt niet alleen financiële kennis bij, maar ook een razend interessant netwerk." © kris van exel

In 2014 was Cegeka al eens de primus van de Trends Gazellen. Sindsdien is de Hasseltse technologiespecialist grondig veranderd. En sinds begin dit jaar heeft het bedrijf met Stijn Bijnens een nieuwe CEO.

Begin januari zette Cegeka-oprichter André Knaepen een stap opzij. Hij liet de dagelijkse leiding over aan Stijn Bijnens en is nu uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Hij heeft extra aandacht voor de groeistrategie en de internationalisering van het bedrijf. Stijn Bijnens zat al enkele jaren in de raad van bestuur van Cegeka.

Al veertien jaar op rij zet Cegeka indrukwekkende groeicijfers neer. Tussen 2013 en 2017 spurtte de omzet van de Belgische vennootschap van 121 miljoen euro naar bijna 190 miljoen euro. “Er was een organische groei in alle divisies, zowel bij bestaande klanten als bij nieuwe, zoals Eandis, Q-Park en Carglass”, analyseert Stijn Bijnens. “De grote sterkte van dit bedrijf is dat het twee competenties combineert: de ontwikkeling van applicaties en het beheer van infrastructuur. De twee domeinen groeien steeds meer naar elkaar toe en dat is een goede basis voor verdere groei. Ik geloof in dit model en daarom heb ik aanvaard CEO te worden.”

Cegeka is vooral actief in het middensegment van de markt. Maar het heeft de ambitie de marktfocus te verruimen en ook hogerop te kijken. “We hebben voldoende schaalgrootte om mee te dingen naar grotere projecten. Het bedrijf is daar helemaal klaar voor”, weet Bijnens.

De markt van economen

Groeien kan niet zonder het aantrekken van mensen en in de IT-sector is dat een belangrijk pijnpunt. “Maar het is tegelijkertijd een gigantische kans. De rekrutering van nieuwe mensen leert ons dat we toch vrij aantrekkelijk zijn. Zeker in België zijn we vrij goed bekend bij de kandidaten. Ze waarderen dat we een familiaal bedrijf zijn met een langetermijnvisie. Jonge profielen moeten vaak de keuze maken tussen een job bij een start-up of bij een technologiegigant. Cegeka is een stabiele speler met een zekere schaalgrootte, maar hier heerst nog altijd een ondernemersmentaliteit.”

De nieuwe CEO ziet ook een evolutie bij de medewerkers. Het gaat lang niet meer alleen over technologische profielen. “We zoeken steeds vaker veelzijdige businessconsultants die inzicht in bepaalde bedrijfsprocessen en sectoren hebben. We vissen steeds vaker in de vijver van de economen. De klant weet niet altijd wat hij precies wil. Een econoom begrijpt de noden van de klant beter.”

Met de oprichting van de Cegeka School vormt het bedrijf de medewerkers om tot veelzijdige en flexibele werknemers. Cegeka organiseert IT-opleidingen voor mensen met een diverse achtergrond. Elk jaar kan het bedrijf zo enkele tientallen mensen aan boord halen.

Innovaties zoals artificiële intelligentie, blockchain, het internet der dingen enzovoort overspoelen onze maatschappij. “Die snelle opeenvolging maakt de IT-wereld net zo boeiend. We volgen al die technologieën op de voet op en implementeren ze wanneer ze een meerwaarde kunnen bieden voor onze klanten. We doen dat bij voorkeur in samenwerking met hen. We geloven heel sterk in co-creatie. Dat is van vitaal belang om te blijven groeien.”

Internationale expansie

Ruim een jaar geleden stapte Gimv in het kapitaal. “Het was een logische evolutie. De Limburgse Reconversie Maatschappij steunde de groei van Cegeka al sinds 1999, maar die rol was voor een stuk uitgespeeld omdat we Europese groeiambities koesterden”, legt Stijn Bijnens uit. “Gimv is daarvoor de ideale gids. Het is een lokale partner met een Europese aanwezigheid. De nieuwe aandeelhouder brengt niet alleen financiële kennis bij die mooi meegenomen is bij bijvoorbeeld overnames, maar ook een razend interessant netwerk.”

Cegeka wil dat de internationale expansie op een gestructureerde manier verloopt. “Het heeft geen zin snel in zo veel mogelijk landen actief te worden, want dat leidt alleen maar tot een versnippering van de middelen”, zegt Stijn Bijnens. “In onze sector is er een grote correlatie tussen rendabiliteit en schaalgrootte. We zijn al actief in Duitsland, Italië en Nederland. We focussen dan ook op uitbreiding in die landen. Daarnaast tellen we ook al 600 mensen in Roemenië. Dat was aanvankelijk opgestart als een vorm van outsourcing. Intussen groeit de economie daar vrij sterk, waardoor de lokale markt ook interessant wordt.”

De wissel aan de top zal volgens Stijn Bijnens geen grote veranderingen meebrengen. “Het bedrijf is intussen wel een pak groter geworden. Dat verplicht ons meer bedrijfsprocessen te implementeren. Maar ik zal erover waken dat de ondernemersmentaliteit bij Cegeka nooit verdwijnt.”

'Hier heerst een ondernemersmentaliteit'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content