Suikerprijs in herstel

De suikerprijs viel vorig najaar terug naar het laagste niveau sinds 2008. Dat was in hoofdzaak het gevolg van een overaanbod op de suikermarkt en de goedkope Braziliaanse real. In veel landen wordt de nationale suikermarkt beschermd door hoge invoertarieven of gegarandeerde minimumprijzen die boven de internationale marktprijs liggen. De Verenigde Staten werken met importheffingen terwijl in India de overheid de markt verstoort met minimumprijzen en exportsubsidies. De afschaffing van de productiequota in de Europese Unie droeg bij aan het overaanbod.

In het laatste kwartaal van 2018 trok de suikerprijs weer aan, samen met een herstel van de real. De verkiezingsuitslag in Brazilië gaf de markten hoop dat het met de economie weer de goede kant opgaat. Maar de forse daling van de energieprijzen deed dat positieve effect grotendeels teniet. Vooral in Brazilië wordt een deel van de ruwesuikeroogst omgezet in ethanol.

Positieve nieuwsstroom

De voorbije weken klom de suiker dankzij een positieve nieuwsstroom weer uit het dal naar het hoogste niveau sinds begin november. Door ongunstige weersomstandigheden zal de output in India, de tweede grootste suikerproducent, onder de verwachtingen uitkomen. Daardoor komt ook minder suiker beschikbaar voor export. De doelstelling van 5 miljoen ton in het oogstjaar 2018-2019 (tot eind september) wordt zeker niet gehaald. Ook de Braziliaanse oogstprognoses werden de voorbije weken stelselmatig verlaagd.

Nog in Brazilië zal dit oogstjaar naar schatting een record van 32,2 miljard liter ethanol worden geproduceerd. Dat is bijna 19 procent meer dan vorig oogstjaar. De International Sugar Organisation verwacht voor het lopende oogstjaar een aanbodoverschot van 2,2 miljoen ton. Nog altijd een surplus dus, maar wel al flink lager dan vorig oogstjaar, toen het overschot 7,3 miljoen ton bedroeg. Negatieve elementen op korte termijn zijn de hoge volatiliteit van de olieprijs en de recordproductie in Thailand, de vierde grootste suikerproducent. Ook de evolutie van de real blijft een belangrijke parameter.

Inspelen op een hogere suikerprijs kan via hefboomproducten van Commerzbank, die turbo’s op suiker in haar gamma heeft. Beleggers die een tracker verkiezen, kunnen terecht bij de ETFS Sugar. Die noteert op de Duitse Xetra-beurs met tickersymbool OD7R en ISIN-code DE000AOKRJ85. De jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,54 procent en de liquiditeit is voldoende hoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content