‘Je moet je bedrijf jong houden’

© DEBBY TERMONIA

De Antwerpse kantoorinrichter Toon De Somer vindt het belangrijk jonge mensen binnen te halen in zijn bedrijf. Hij houdt van wandelen en zijn geliefkoosde sport is een balletje slaan op de golfbaan.

Wat is het beste boek dat u las?

Bom onder de Barings Bank van Nick Leeson. De auteur is de man die de Barings Bank failliet deed gaan in 1995. Hij vergokte het geld van de rekeninghouders. Het boek leest als een thriller en dan besef je pas hoe slecht de opvolging en de beveiliging in de bankwereld was in die tijd. Hallucinant.”

Wat was uw grootste avontuur?

“De productie van een eigen stoel opstarten in China. Ik deed al vijftien jaar zaken met Chinezen, maar daar beginnen te produceren was een ander verhaal. Het is een heel andere cultuur, er is de taalbarrière, je moet de juiste partners vinden. Dat was niet vanzelfsprekend.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat wij zo exponentieel kunnen blijven groeien. In drie jaar is onze omzet verdubbeld in een traditionele markt.”

Wat wordt onderschat?

“Het verouderen van een bedrijf. Je moet je bedrijf jong houden. Je mag je niet alleen omringen met leeftijdsgenoten. Ik vind het heel belangrijk dat je in je bedrijf mensen van verschillende leeftijden hebt. Je moet blijven verjongen, dat houdt je scherp.”

Wat is de fout waaruit u het meeste leerde?

“Het kopen van containers stoelen zonder kwaliteitscontrole. Dat was in het begin dat we zaken deden met China. Die controle kost wel een paar procenten, maar dat is zo belangrijk. Ik heb ooit een paar containers gekocht bij een Chinese producent. De eerste levering was perfect. Ik bestelde een tweede container en alle ruggen van de stoelen braken af. Dat probleem heeft me vijf jaar achtervolgd.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik golf heel graag, ik vind die sport rustgevend. Niet dat ik het grootste talent ben. We gaan elk weekend golfen met vrienden op de Rinkven-golfbaan in Schilde.”

Wie of wat wordt overschat?

“Ik erger mij aan de manier waarop politici praten over hoeveel banen ze creëren. De grootste werkgever in België zijn de kmo’s, en daar wordt weinig voor gedaan. Wij betalen de volle pot belastingen. Wij krijgen geen voordelen in vergelijking met de grote bedrijven.”

Toon De Somer (54) is de gedelegeerd bestuurder van Classo, gespecialiseerd in kantoorinrichting.

'Je moet je bedrijf jong houden'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content