Damien Vanden Dael (CEO FACQ): baas in badkamers

Damien Vanden Dael © JENS CLAESSENS

De familiale badkamergroothandel FACQ groeit jaar na jaar naar de top van de Belgische markt. De CEO Damien Vanden Dael, telg van de vijfde generatie, is de discrete architect van die groei.

Wie al eens de E40 tussen Gent en Brussel neemt, kan ter hoogte van Merelbeke niet naast het gigantische magazijn in aanbouw van FACQ kijken. De Brusselse groothandel in badkamers en verwarming wil daarmee zijn klanten en werven in de regio beter bedienen. Volgend jaar gaat het distributiecentrum open, de magazijniers worden volop aangeworven. De bouw maakt deel uit van de uitbreiding van de groep. In Kuurne opent een nieuwe showroom. FACQ heeft in België 38 verkooppunten, vijftien showrooms en drie logistieke centra (in Zaventem, Oudenburg en Alleur). Het boekte vorig jaar 280 miljoen euro omzet met 650 medewerkers.

De wortels van het familiebedrijf liggen in Elsene. Daar begon Jean Facq in 1880 een firma gespecialiseerd in het hergebruik van oude materialen. Intussen is de vijfde generatie aan zet. Sinds 1997 leidt de discrete CEO Damien Vanden Dael de badkamergroothandel. De meertalige Brusselaar, vader van drie zonen, tekende een indrukwekkend groeiparcours uit voor het familiebedrijf. “Het was een constante, positieve evolutie”, zegt Vanden Dael. “Het laatste negatieve jaar voor ons was 1982. ”

FACQ is nu het nummer twee op de Belgische markt, na Van Marcke en voor de familiale groep Desco, die onlangs Vanden Bergh overnam. “In de sector is een concentratie aan de gang en we willen daar een rol in spelen”, stelt Damien Vanden Dael.

Bezeten door kwaliteit

Vanden Dael heeft zich nooit verplicht gevoeld voor het familiebedrijf te werken. Hij zou na zijn studies bedrijfseconomie in Leuven zijn eigen carrière wel uitbouwen. Zijn loopbaan begon hij als interne auditor bij J.P. Morgan. Op zijn 27ste stapte hij toch in het familiebedrijf, om er de financiële afdeling te leiden. Later werd hij ook verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en raakte hij meer en meer geïnteresseerd in de commerciële kant van het bedrijf. Op zijn 32ste had hij alle touwtjes in handen.

De topman legt de lat hoog. FACQ moet niet de grootse, maar wel de beste zijn. Vanden Dael zoekt constant verbeteringen en is bezeten door kwaliteit. De permanente expansie van de groep steunt op organische groei via investeringen in verkooppunten en logistiek, en op welgemikte acquisities. In 2013 nam FACQ het West-Vlaamse Claeys-Verhelst over. De CEO heeft ook geduld. “We hebben een visie op lange termijn. Negen jaar geleden zagen we al de mogelijkheid in Merelbeke een magazijn te bouwen. Het is typisch een project dat in een familiaal bedrijf kan worden gerealiseerd”, vertelt Damien Vanden Dael.

Zo bouwt FACQ steen per steen voort aan een betere nationale dekking. In de komende jaren komen er nog zes verkooppunten bij. In Vlaanderen plant Vanden Dael onder andere nog winkels in Genk, Ieper en Oudenaarde. Is de volgende stap het buitenland? “Waarschijnlijk”, antwoordt Damien Vanden Dael. De vijftiger laat niet in zijn kaarten kijken. “We versterken eerst onze positie in eigen land, er is hier nog potentieel.”

Charismatische man

In de sector wordt Damien Vanden Dael omschreven als een charismatische man, die zijn mensen kan enthousiasmeren. “Hij heeft de autoriteit en het leiderschap om iedereen aan zijn afspraken te houden”, weet een leverancier. Vanden Dael staat ook bekend als een rechtlijnige onderhandelaar. ” What you see is what you get, goed of slecht, maar altijd recht”, horen we van een zakenpartner.

“Respect”, is ook een woord dat veel terugkomt als het over Vanden Dael gaat. FACQ groeit al meer dan dertig jaar. Het is duidelijk dat het management de juiste keuzes maakt. Een van die keuzes is de focus op b2b. FACQ verkoopt niet rechtstreeks aan de consument. “De prioriteit voor ons is de professionele sector. We verkopen aan de professionelen in de bouwsector: promotoren en installateurs”, zegt Vanden Dael.

Het familiebedrijf is in handen van negen familiale aandeelhouders. Alleen Damien Vanden Dael is operationeel actief in het management. “Dat is gemakkelijker voor iedereen”, lacht hij. Ondertussen werken al telgen van de zesde generatie bij FACQ. Het bedrijf is altijd geleid door familieleden. “Maar dat is geen must, het is een van de mogelijkheden”, besluit de CEO.

Damien Vanden Dael (53)

· Is: gedelegeerd bestuurder van het Belgische familiebedrijf FACQ

· Vrije tijd: reizen, wandelen en fietsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content