Geloven in de gekozen weg

© Debby Termonia

Young Leaders/Inspiring Mentors is een programma waarbij een jonge leider wordt gekoppeld aan een topleider. Geïnteresseerd om zelf deel te nemen? Meer info via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

Zuhal Demir Kamerlid voor N-VA

“Ik weet heel goed wat ik wil, maar je kunt meer bereiken als je zo veel mogelijk mensen mee probeert te krijgen bij een beslissing. Dat duurt wat langer, maar je beslissingen worden beter aanvaard. Op het kabinet werkt een vijfentwintigtal mensen (dit interview werd afgenomen voor N-VA uit de federale regering stapte. Zuhal Demir was staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschap, nvdr). Naast het kabinet heb je het parlement, de regering, de partij en de administraties. Als daar iets gebeurt, voel ik de stress toenemen. Ik moet dan zorgen dat ik het hoofd koel houd en dat we bij onze koers blijven.

“We waren bezig met de hervorming van de tien federale wetenschappelijke instellingen. Dat zijn aparte entiteiten met aparte directeurs. Mijn manier van aan politiek doen is een grote hervorming niet door de strot van die directeurs te duwen, maar met gesprekken te kijken wat we nu al kunnen doen.

“Professioneel kunnen mensen me niet ongelukkig maken . Je moet iets doen wat je graag doet, maar ik vind het heel belangrijk dat je je geluk elders zoekt – in mijn geval bij mijn familie, mijn gezin. Ik hecht veel belang aan een goede combinatie van werk en privé. Ik vind het belangrijk dat de CEO van een groot bedrijf het voorbeeld geeft door moeder- of vaderschapsverlof op te nemen als zij of hij mama of papa wordt. Zo geef je als CEO aan je personeel de boodschap dat je gezin belangrijk is.”

Dries Mertens Marketingmanager ZX Ventures, head of marketing Saveur-Bière.com (AB InBev)

“Ik kende Zuhal niet, bij de eerste ontmoeting dacht ik dat ze een ambtenaar was omdat er ‘FOD’ op haar kaartje stond. Ik woon in Londen. AB InBev heeft bijna vier jaar geleden in Londen een onafhankelijk departement opgestart. ZX Ventures werkt als een durfkapitaalfonds voor de lancering van nieuwe producten en diensten. Een daarvan was het opzetten van een onlinebierwinkel. In de drie jaar die we bezig zijn met Saveur-Bière.com en hopt.nl bereikten we een half miljoen klanten in Europa. Onze e-commercestart-up is gegroeid van twintig personeelsleden tot meer dan honderd.

“Ik probeer een filter te zijn tussen wat zich boven me afspeelt en mijn team. Hoger in het bedrijf kan de richting veranderen. Ik wil niet dat mijn teamleden zich daarover zorgen maken. Zo verliezen ze geen focus en kunnen ze beter presteren.

“Ik heb een jaar geleden een gezondheidsprobleem gehad. Dat is de beste manier om zaken te relativeren. Zuhal zei me dat sinds ze een dochter heeft, die ook haar doet relativeren. Door te luisteren naar haar ervaringen leer ik bij van Zuhal. Daarnet vroeg ik haar wat ze ervan vindt wanneer mensen niet appreciëren wat ze doet. ‘Dat interesseert me niet, ik doe gewoon wat ik wat ik wilde doen’, antwoordde ze. Dat vind ik supertof. Er zullen mensen zijn die niet altijd akkoord gaan, maar nu denk ik meer zelfverzekerd: niets van aantrekken, ga ervoor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content