Cléopold II

Sinds de veilinghuizen Romantic Agony en Godts zijn samengevloeid tot Arenberg Auctions, konden ze al op heel wat belangstelling rekenen. Hun hoofdkwartier in de Brusselse Wolstraat is slim gekozen: tussen de andere internationale veilinghuizen en tussen de kunstcentra op de Zavel en rond de Louizalaan. Ook de timing voor hun Leopold II-veiling is niet toevallig, net na de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren.

Op 14 en 15 december gaat de privécollectie van Eric Van den Abeele onder de hamer. Hij is de achterkleinzoon van Jules Thiriar, die tussen 1906 en 1909 de lijfarts van Leopold II was. De twee werden vrienden en vertrouwelingen. De nooit eerder getoonde verzameling bevat memorabilia, foto’s, spotprenten, tekeningen, beeldjes, penningen, affiches en karikaturen. De stukken worden geschat op 30.000 euro.

Heel bijzonder zijn de reclameposters met de vorst erop: zo werd hij ingezet voor campagnes van het sigarettenmerk Merdjan en Frapin-likeur. De verzameling bevat ook nogal wat materiaal over de danseres Cléo de Mérode. Zij was de vermeende maîtresse van Leopold II, waardoor de vorst weleens schertsend de bijnaam ‘le Roi Cléopold II’ kreeg. De collectie biedt een originele kijk op het privéleven en de perceptie rond de vorst.

Veiling op 14 en 15 december bij Arenberg Auctions in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content