Branddetectie via videoanalyse

© T. DE BOEVER

De Kortrijkse start-up Araani heeft een technologie ontwikkeld die branden snel en correct detecteert met een camera. Risicobedrijven als Unilin en Bayer maken er al gebruik van.

In branches zoals petrochemie, hout en afvalverwerking loert het brandgevaar altijd om de hoek. Een betrouwbaar detectiesysteem is er geen overbodige luxe. Araani uit Kortrijk heeft met de SmokeCatcher een oplossing bedacht die rook in een vroeg stadium opspoort op basis van videoanalyse. In vergelijking met de klassieke alternatieven wordt brandgevaar zo veel sneller gedetecteerd. Bovendien is de achterliggende software betrouwbaarder, waardoor veel meer valse alarmen vermeden worden.

De nv Araani werd in oktober 2014 opgericht door de technisch directeur Maggy Baetens, met de hulp van enkele businessangels. Zij had al ruime ervaring in videoanalyse opgedaan in een aantal bedrijven. Vier maanden later stapte Pieter Claerhout, de CEO, via een kapitaalverhoging mee in het bedrijf. Araani is een wereldmarktleider in zijn niche. De start-up, die steun krijgt van Flanders Investment & Trade, is actief in heel Europa en zet zijn eerste stappen in Noord- en Zuid-Amerika.

“De SmokeCatcher is erg begeerd”, zegt Claerhout. “Rookdetectie met behulp van een camera biedt heel wat voordelen. Ons product wordt vooral gebruikt door afvalverwerkers, petrochemische spelers, elektriciteitscentrales en ondernemingen in de procesindustrie. Daarnaast hebben we ook de DustCatcher, die stoflekken opspoort. Die toepassing werd ontwikkeld voor de houtindustrie, maar wordt vandaag ook gebruikt in de petrochemiesector voor stof- en stoomdetectie.”

Om de snelle groei van Araani te ondersteunen, werd begin 2017 een nieuwe kapitaalronde doorgevoerd. Daarbij werd 1,35 miljoen euro vers kapitaal, afkomstig van private en institutionele investeerders, in de kmo gepompt. Pieter Claerhout: “Daarmee willen we onder meer het team uitbreiden en de certificatie van de SmokeCatcher in verschillende landen rond krijgen.” Er zitten ook een aantal belangrijke ontwikkelingen in de pijplijn, zoals de lancering van een nieuw product in de tweede helft van 2019.

2000 SmokeCatchers

installeerde Araani al in de bedrijfswereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content