Land van fintechs en honing

FABIAN VANDENREYDT "In het fintechwereldje draait het vandaag niet om landen, maar om steden."

De SuperNova-conferentie is een onderdeel van de Digital Week, met B-Hive als drijvende kracht. Maar wat doet B-Hive?

In een gebouw in hartje Brussel, op een steenworp van het Centraal Station en de Nationale Bank, krijgt B-Hive nog voor het einde van het jaar een nieuwe stek. Behalve in Diegem, net buiten de hoofdstad, zal het platform dan ook een vestiging hebben in het centrum, in het nagelnieuwe European House of Finance and Entrepreneurship. Dat geeft niet enkel onderdak aan een reeks spelers uit de Belgische financiële sector, maar ook aan onder meer start-upacceleratoren en beroepsverenigingen.

Met de nieuwe stek wil B-Hive zichtbaarder en toegankelijker worden. “Wij geloven sterk in Brussel als Europese ontmoetingsplaats voor financiële instellingen, investeerders, dienstenleveranciers, regulatoren en natuurlijk ook voor de fintechs zelf”, zegt Fabian Vandenreydt, executive chairman van B-Hive. “Het onderliggende idee is op één enkele plaats toegang te verschaffen tot al wat in financiële innovatie gaande is in België en tegelijk het ondernemerschap in dat domein een gezicht te geven.”

De ‘B’ staat voor Brussel en België, de ‘Hive’ – bijenkorf in het Nederlands – verwijst naar samenwerking en naar de positie van Brussel in het centrum van de Europese Unie. Deze week zoemt het in elk geval van de activiteiten. De Digital Week die deze week in ons land loopt, omvat drie pijlers. Naast de SuperNova-technologieconferentie in Antwerpen ( lees ook blz. 54) is er ook Digital Finance Europe, een evenement waar regulatoren, grote bedrijven en start-ups in de financiële sector elkaar ontmoeten. De derde poot is een programmeermarathon voor jonge bedrijven, een zogenoemde hackaton.

Wij helpen onze leden bij de ontwikkeling van hun eerste productversies en tijdens hun zoektocht naar geldschieters en klanten

Aandeelhouders

“B-Hive is een uitwisselingsplatform, een ecosysteem dat spelers samenbrengt die bijdragen leveren om de financiële diensten te digitaliseren”, zegt Fabian Vandenreydt. “Een van de doelstellingen is Brussel en omgeving te positioneren als een aantrekkingspool voor technologie die te maken heeft met financiële dienstverlening, ongeacht of die Belgisch dan wel buitenlands is. In het fintechwereldje draait het vandaag niet om landen, maar om steden. We hebben het over Londen, Berlijn of Tallinn, niet over het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Estland. Voorts is het onze missie alle grote spelers op de markt te laten samenwerken rond thema’s waar ze allemaal belang bij hebben. Denk maar aan cybersecurity.”

B-Hive ontstond in 2017 uit het al eerder door Jurgen Ingels en Wim De Waele opgerichte Eggsplore. Op aangeven van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt kreeg het tot B-Hive omgedoopte platform overheidshulp om Brussel beter op de internationale kaart te zetten als financieel centrum. Het platform geniet de steun van veertien aandeelhouders. Daarbij dertien financiële instellingen en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Behalve die aandeelhouders zijn ook tal van partnerbedrijven aangesloten uit de consultingwereld, de technologische sector en de academische wereld. Om zijn internationale expansie te versnellen gaat B-Hive nu ook in zee met Projective Partners, meldde de zakenkrant De Tijd dinsdag. Via het internationale netwerk van Projective Partners, die financiële organisaties helpt om in orde te zijn met de regelgeving, wil B-Hive nog meer internationale organsiaties uit de sector aan zich binden.

Leden

B-Hive telt 160 fintechs, zowel start-ups als scale-ups. De bekendste onder hen zijn Qover, Gambit, NG Data, Mozzeno, Guardsquare en The Glue. 40 procent van de start-ups komt uit het buitenland. “Elke maand krijgen we er gemiddeld vijf nieuwe start-ups bij”, zegt Fabian Vandenreydt. “Tegen het einde van dit jaar hopen we de kaap van de 200 fintechs te halen. Ook al zoeken sommige een alternatief voor Londen en de City, toch is de brexit niet de enige verklaring. België heeft het voordeel dat het een testmarkt is voor pan-Europese strategieën – denk aan de vele talen -, dat de regelgeving er duidelijk is en dat er heel veel talent aanwezig is. We hebben flink wat troeven, ook al blijven we een nichemarkt. Brussel zal nooit een tweede Londen of Frankfurt worden.”

Het platform begeleidt ook de fintechs die lid zijn bij hun groei. “Wij helpen hen bij de ontwikkeling van hun eerste productversies en tijdens hun zoektocht naar geldschieters en klanten”, zegt Fabian Vandenreydt. Dat kost jaarlijks 250 euro voor een start-up en 850 euro voor een scale-up – dat is een rijpe start-up die een werkbaar zakenmodel heeft gevonden en klaar is voor internationale groei. Wie lid is, krijgt ook toegang tot events en netwerksessies in België en het buitenland. De Digital Week van 24 tot 30 september is daar een mooi voorbeeld van. Op het programma staan niet alleen lezingen, maar ook ontmoetingen met toppers uit onder meer de fintechwereld, de banksector en de politiek. Daarnaast ontwikkelt het platform een reeks technologische incubatieprogramma’s om de uitdagingen van de financiële sector aan te gaan. “Naast alles wat te maken heeft met regtech ( regulatory technology, nvdr) en digitaal betalen zijn cybersecurity – IT-beveiliging is een van de sterke punten van onze universiteiten – en open banking twee van onze speerpunten”, benadrukt Fabian Vandenreydt.

Buitenland

Na eerder in Londen en in New York opende B-Hive in juni vorig jaar ook een hub in Tel Aviv. “Israël behoort tot de wereldtop in cybersecurity”, zegt Philippe Mauchard, CEO van The Bridge, een bedrijf dat samenwerkt met B-Hive. “Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de start-ups in dat domein is indrukwekkend. Al zijn er ook tal van start-ups aan de slag in andere domeinen dan de fintech. Jaarlijks ontspruiten er aan het Israëlische ecosysteem – en vooral aan dat van Tel Aviv – 1000 tot 1200 digitale starters. Samen met zijn aandeelhouders en partners wil B-Hive voor die bedrijven de toegangspoort vormen tot Europa.”

“B-Hive creëert niet alleen kansen voor jonge bedrijfjes, maar ook voor de traditionele spelers uit de financiële wereld”, besluit Fabian Vandenreydt. De verzekeringsgigant Lloyd’s was een van de eerste grote financiële groepen die koos voor Brussel als bruggenhoofd om de Europese markt te dekken na de brexit. Of neem de softwarereus Oracle. Die koos onlangs onze hoofdstad als centrum voor zijn Europese fintech-innovatieprogramma en zocht B-Hive aan als strategische partner voor zijn acceleratieprogramma voor fintechs op het Europese vasteland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content