Hoe Macron president werd

© REU

2017 was een verrassend verkiezingsjaar in Frankrijk. Emmanuel Macron werd uit het niets tot president verkozen. Het merendeel van de politieke elite werd weggestemd.

Le Tsunami is de titel van een relaas van twee politiek journalisten van Franse tv-zenders. Het verhaal is een chronologie van de verkiezingsstrijd. Het boek leest lekker, maar de schrijvers, Jean-Baptiste Marteau en Neila Latrous, bezondigen zich te veel aan beroepsmisvorming. Ze leven te veel in een tv-nieuwsrealiteit, alsof dat de werkelijkheid is. Het toppunt is het slotdebat op televisie tussen de twee eindkandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron. De kopvrouw van het Front National maakte daar een zwakke beurt, en dat leidde mee tot haar verkiezingsnederlaag. “Autopsie van een rechtstreeks uitgezonden zelfmoord”, luidt de bombastische titel van het hoofdstuk. Het debat zou volgens de auteurs zelfs nog belangrijker zijn dan de eigenlijke verkiezingsdag.

Jean-Baptiste Marteau, Neila Latrous. Le Tsunami. Chronique secrète d'une année politique pas comme les autres. Plon, 2018, 316 blz., 22 euro
Jean-Baptiste Marteau, Neila Latrous. Le Tsunami. Chronique secrète d’une année politique pas comme les autres. Plon, 2018, 316 blz., 22 euro

Die stelling doet het journalistenberoep wat te veel eer aan. Alsof media bepalen wie president wordt. De kiezer wordt te vaak voorgesteld als een amorfe persoonlijkheid, die zijn gedragingen louter afstemt op de prikkels uit de media. Marine Le Pen verloor met een kleine 34 procent. Dat kwam niet door flaters tijdens een debat op tv, maar door Franse nuchterheid. De afschaffing van de euro, waarmee Front National naar de kiezer trok, kon Frankrijk niet warm maken.

De interessantste hoofdstukken gaan over de periode na de overwinning van Macron. De president wordt afgeschilderd als een charmeur, die als geen ander weet hoe hij iedereen te vriend kan houden.

Het initiële gestuntel in het parlement van zijn partij La République en Marche! komt ruimschoots aan bod. En dat geeft een vrij alarmerend beeld. Carole Bureau-Bonnard leidde de openingsdebatten in het Franse parlement de voorbije zomer. De kinesitherapeut had geen enkele politieke ervaring. Voortdurend moest ze zich laten bijstaan door ambtenaren bij de handhaving van het parlementaire reglement. Haar microfoon stond aan, iedereen kon haar geblunder horen.

Die leemte aan politieke ervaring vergroot de almacht van de nieuwe president en de kleine kring getrouwen rond hem. De auteurs betwijfelen of het nieuwbakken solide front van La République en Marche! vijf jaar zal standhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content